Racoon: Blue Days, Song Days

Bart van der Weide schrijf uit zijn hart. „Ik ben een melancholische eikel.” En als de zanger van Racoon een melodie in z’n hoofd heeft, ‘gooit’ hij die eerst tegen gitarist Dennis Huige aan. Bewust een hit schrijven, dat lukt niemand.

De aardige echter niet bijster spannende documentaire Blue Days, Song Days volgt de band uit Goes op zijn creatieve zoektocht naar de beste liedjes voor een nieuw album. Ondertussen komt de geschiedenis van het populaire viertal voorbij. De anekdotes zijn eenvoudig: de grote doorbraakhit Love You More ontstond „met een fles wijn in onze mik, cassette op play-rec en ineens dachten we: volgens mij hebben we iets moois”. De zanger jat alle Britse dialecten, de drummer heeft extra drumles. Opmerkelijk is hoe democratisch de band opereert, maar de producer als vijfde bandlid eigenlijk bepaalt en stuurt.

NPO 3, 21.35-22.35u (zaterdag).

Amanda Kuyper