Dit is de week in zeven graphics

De week aan de hand van de beste infographics op NRC Q

Mannen tegen de vrouwen…

Gezocht: mannelijke tandartsassistenten en timmervrouwen. De tweedeling tussen mannen- en vrouwenberoepen bestaat nog steeds, blijkt uit een analyse van NRC Q op basis van CBS-cijfers. Hoe is de man-vrouwverdeling in jouw beroepsgroep? Bekijk het hieronder.

…en Boskalis versus Fugro

De clash tussen baggeraar Boskalis en bodemonderzoeker Fugro gaat door. Fugro heeft allerlei handige constructies om een vijandige overname tegen te gaan. En daar is Boskalis wel klaar mee. Gevolg: een rechtszaak tussen de twee kemphanen. Op de beurs scoort Boskalis in ieder geval flink beter.

Nederlanders houden niet van forenzen…

Langer dan twintig minuten onderweg naar je werk? Bijna niemand heeft daar zin in. Laat staan een uur of langer. Onderzoeksbureau Atlas voor gemeenten maakte een model dat laat zien hoe lang mensen bereid zijn te reizen naar hun werk. En dat valt tegen.

bereidheidversusminuten-pub2

…WhatsAppen daarentegen…

Wie heeft WhatsApp niet op zijn of haar smartphone staan? Wij Nederlanders zijn er gek op. Uit onderzoek blijkt dat 87 procent van de Nederlanders met mobiel internet deze chatdienst gebruikt. In Amerika is dat wel anders, daar zijn Facebook, Instagram en Snapchat veel belangrijker.

…de Apple Watch neemt het op tegen de Zwitserse klok…

Het hottest topic in techland deze week: de Apple Watch. De techreus uit Cupertino presenteerde deze week eindelijk het slimme horloge. Reden voor zenuwen bij de Zwitserse klassieke klokkenmakers? Nee hoor, zeggen ze zelf. De exportwaarde van Zwitserse horloges stijgt immers al sinds 2000.

…en de kunst-miljoenen zorgen voor een record

De internationale kunstmarkt piekt. In 2014 steeg de wereldwijde omzet van kunstverkoop tot 51 miljard euro. En dat is een record, blijkt uit een onderzoek dat woensdag tijdens de kunstbeurs Tefaf werd gepresenteerd. Vooral het aantal voor extreem hoge bedragen geveilde werken nam vorig jaar toe.

ICYMI: de belangrijkste binnenlandse economische cijfers van deze week

Even wat series streamen? Dat is niet overal zo makkelijk. Bijna 330.000 huishoudens en bedrijven kunnen niet beschikken over een vaste internetverbinding met een snelheid van ten minste 30 Mbps, blijkt uit onderzoek van Stratix in opdracht het ministerie van Economische Zaken. Vooral in Friesland, Drenthe en Overijssel hapert het internet geregeld.

En verder:

  • Uitgaven provincies aan regionale economie:↔ (1,7 miljard euro sinds 2011)
  • Omzet zakelijkse dienstverlening:↑ (+4 procent t.o.v. jaar eerder)
  • Omzet horecabranche:↑ (+5,6 procent t.o.v. 2013)
  • Auto- en motorenverkoop:↓ (-7 procent)
  • Personen die online winkelen:↑ (+27 procentpunt t.o.v. 2005)
    Zin in nog meer graphics? Lees ook: NRC Q <3 infographics
      • Yordi Dam