Deflatie drukt rendement

De meeste beleggers kijken alleen naar het effectieve rendement om te bepalen of bedrijfsobligaties aantrekkelijk zijn. Beleggers moeten echter ook kijken naar de verandering van het prijspeil. Met obligaties die gemiddeld 1 procent rente opbrengen en een inflatieniveau van -0,7 procent, is het verschil 1,7 procentpunt negatief. Ter vergelijking: In mei 2014 brachten bedrijfsobligaties 2 procent rendement op en was de inflatie 0,6 procent – een positief verschil van 1,4 procentpunt. De halvering van de rente op bedrijfsobligaties komt dus doordat de inflatie is omgeslagen naar deflatie – niet omdat de waardering van bedrijfsobligaties is gestegen. Ik zou er echter wel vanaf blijven. Gemiddeld ben je ook zo’n 0,2 procent kwijt aan beheerkosten en dit gaat van de toch lage opbrengst af. Wat overblijft is een rente die ook mogelijk is op een internetspaarrekening.