Cycloon Pam richt ravage aan op Vanuatu - zeker acht doden

De cycloon Pam heeft een ravage aangericht op het eiland Vanuatu in de Grote Oceaan. Als gevolg van het aan land komen van de cycloon zijn al zeker acht doden en twintig gewonden gevallen, meldt persbureau Reuters. Verder is de materiële schade op het eiland enorm.

Mensen lopen langs de door de cycloon getroffen kust van hoofdstad Port Vila. Foto AP

De cycloon Pam heeft een ravage aangericht op de eilandengroep Vanuatu in de Grote Oceaan. Als gevolg van het aan land komen van de cycloon zijn al zeker acht doden en twintig gewonden gevallen, meldt persbureau Reuters. Verder is de materiële schade op het eiland enorm.

Tom Skirrow van hulporganisatie Save the Children zegt vanuit hoofdstad Port Vila tegen de BBC dat veel huizen op Vanuatu zijn verwoest en dat “mensen over straat lopen op zoek naar hulp”. Op de eilanden is de stroom uitgevallen en veel mensen hebben geen toegang meer tot communicatiemiddelen of stromend water.

Vrees voor oplopen dodental

De lokale autoriteiten riepen de inwoners van Vanuatu gisteravond op naar de 23 evacuatiecentra op de eilanden te gaan. Duizenden mensen gaven daaraan gehoor. “Ik denk dat iedereen die gisteravond niet in een schuilkelder was een hele zware tijd heeft gehad”, zei Chloe Morrison van hulporganisatie World Vision tegen persbureau AP. Gevreesd wordt dat het aantal doden en gewonden als gevolg van de cycloon nog zal oplopen.

Bewoners van Vanuatu, een groep van meer dan 65 eilandjes met ongeveer 267.000 inwoners, wordt geadviseerd voorlopig in de schuilkelders te blijven. Buiten is het nog erg gevaarlijk door slagregens en zware windstoten tot wel 270 kilometer per uur.

https://www.youtube.com/watch?v=sFn0rDh3hWA

VN-secretaris-generaal Ban-Ki moon zei vanochtend tijdens een bezoek aan Japan dat de precieze schade als gevolg van de cycloon nog niet duidelijk was. “We hopen dat het verlies van levens minimaal zal zijn”, aldus de VN-chef. Baldwin Londsdale, de president van Vanuatu, zei dat hij een “zwaar hart” heeft door de gebeurtenissen en beloofde alles te zullen doen om de inwoners van haar eilanden te helpen.

Buurlanden zeggen hulp toe

De VN sturen speciale ‘rapid response units’ naar de eilanden om hulp te bieden. Volgens Chloe Morrison van World Vision moet het afleveren van drinkwater en voedsel en het bieden van onderdak prioriteit hebben. Nieuw-Zeeland heeft vanochtend direct ruim 700.000 dollar aan hulpgeld toegezegd. De Australische regering liet weten dat het land klaarstaat om Vanuatu op alle mogelijke manieren te helpen.

    • Pim van den Dool