Body issues geen probleem

Foto OLGA MALTSEVA/AFP

Waarom zou je wachten tot de sneeuw gesmolten is, of de bikini’s in de schappen liggen? Russen van alle leeftijden – ook als ze dik, rimpelig of grijs zijn – mogen graag zonnebaden in hun ondergoed. Staand. Body issues geen probleem.

Gisteren deden ze dat tegen de muur van de Petrus- en Paulusvesting in Sint Petersburg, zoals hier te zien is. En die verticale pose is eerder regel dan uitzondering. Russen geloven namelijk dat je van staand zonnen een gelijkmatiger teint krijgt dan bij liggen op een matje. Om nog maar te zwijgen van het ongemak dat je voorkomt door niet te gaan liggen op een vervuild stadstrand. En met de Russische stand vermijd je ook een ijsplas aan je voeten. Bij staand zonnebaden blijven de schoenen namelijk gewoon aan.