Bernie Ecclestone (84) houdt de Formule 1 jong en hip

Foto ANP

Het grand-prixseizoen dat dit weekeinde begint, heeft een historisch tintje: met het Nederlandse talent Max Verstappen verschijnt de jongste coureur ooit op de grid.

NRC Handelsblad sprak de 84-jarige Godfather van de Formule 1, Bernie Ecclestone. Hij is de enige ter wereld die een sport bezit; als mede-eigenaar van de commerciële rechten heeft hij volgens zakenblad Forbes een vermogen van dik drie miljard opgebouwd. Hij haalde de sport uit de hooibalen en het amateurisme en rook als eerste het grote geld van de tv-rechten. Met de Olympische Spelen en het WK voetbal behoort Formule 1 tot de grootste sportevenementen ter wereld.

Een paar choice quotes uit het interview:

Over zijn hoge leeftijd:

“Zolang ik bij een onderneming ben betrokken die in de Formule 1 zit, wil ik er controle over houden. Ik wil nog helemaal niet met pensioen gaan.”

Over 2014, een jaar van financiële crisis waaraan nog geen einde is gekomen:

Twee teams verschenen aan het slot niet meer op de baan. Ze zaten financieel aan de grond. De noodlijdende teams beklaagden zich over de oneerlijke verdeling van de inkomsten.

Hij bestempelde de klagers al eerder als “bedelaars”. Je hand ophouden is niets voor Ecclestone, hoewel hij daags na het interview toch enkele noodlijdende teams te hulp schoot.

“Ze hebben gewoon te veel geld uitgeven. Deze mensen waren ook in andere bedrijfstakken in de problemen gekomen. We betalen de teams ieder jaar 900 miljoen. Als ze dat anders willen verdelen, hebben wij daar geen problemen mee.”

Het meeste geld gaat naar Ferrari…

“Ferrari zit al in de racerij vanaf de jaren vijftig. Dus hebben ze een grote bijdrage geleverd aan het succes van Formule 1. Als je de Rolling Stones wil hebben, moet je ook veel meer betalen dan voor andere groepen. We zitten in een entertainmentindustrie. En de mensen willen nu eenmaal Ferrari.”

Die financiële problemen zijn er niet voor niets. De nieuwe hybride turbomotoren zijn razend duur. De fans moeten er weinig van hebben. De discussie over het stille geluid is nog niet verstomd. Aan dat groene racen hangt wel een prijskaartje…

“Het is allemaal niet mijn keuze. De liefhebbers willen nu eenmaal een heel mannelijk geluid in de Formule 1. De vrouwen voorop. De power unit die we nu hebben is wel heel duur. Die zou je eigenlijk niet moeten gebruiken. Je gaat naar een balletdanseres kijken omdat ze op haar tenen kan staan. Maar dan moet je niet vragen of ze andere schoenen wil aantrekken.”

Over de vergrijzende fans en het gebrek aan jonge kijkers:

“Waarom kijkt een dertigjarige man naar de Formule 1? Simpel, mensen worden ouder en spelen dan met ander speelgoed. Het is niet nodig om de acht- en de tienjarigen te bereiken, want die kopen nog geen kaartjes voor een race. En ze kopen niks van onze sponsors. Ze zeggen dat ik naar de sociale media moet kijken en dat heb ik gedaan. En ik heb daar helemaal niets gezien waardoor je denkt: ik moet naar een race gaan, of naar er naar op tv kijken.”

Lees het hele interview in de Formule 1-special van NRC Handelsblad
    • Harry Meijer