#AskHamas: online vragensessie Palestijnse groep belachelijk gemaakt

Foto's van kinderen die worden klaargestoomd voor de gewapende strijd doen het imago van Hamas in het Westen geen goed.
Foto's van kinderen die worden klaargestoomd voor de gewapende strijd doen het imago van Hamas in het Westen geen goed. Foto Reuters / Ibraheem Abu Mustafa

Vraag Hamas wat je altijd al over de beweging wilde weten. Dat is het idee van de online campagne #AskHamas die de Palestijnse groepering gisteren op Twitter begon. Tegenstanders maken dankbaar gebruik van de hashtag om Hamas belachelijk te maken, maar de vragensessie levert ook interessante inzichten op.

Hamas, de Palestijnse beweging die de macht heeft op de Gazastrook, heeft een niet al te best imago, zeker in het Westen. De groep was in het verleden verantwoordelijk voor een groot aantal zelfmoordaanslagen in Israël en profileerde zich vorig jaar zomer weer met raketbeschietingen die leidden tot het uitbreken van een nieuwe oorlog tussen Hamas en Israël in Gaza. De VS en de EU zien Hamas daarom als terroristische organisatie.

Hamas profileert zich liever als verzetsbeweging die strijdt tegen de in hun ogen illegale Israëlische bezetting van Palestijns land. Om online zijn imago te verbeteren, begon Hamas gisteren met online vragensessies op Twitter onder de hashtag #AskHamas. Dit gebeurt de komende dagen vanaf een Engelstalig twitteraccount, om juist mensen in het Westen en andere delen van de niet-islamitische wereld te bereiken. Een woordvoerder van Hamas zei tegen persbureau AP dat het doel van de campagne is de boodschap van de groepering “direct aan de wereld te presenteren”.

Twitter avatar HamasInfoEn Hamas Movement Five-day social media campaign, Hamas speaks. http://t.co/a60ocNW7ux

Tegenstanders van Hamas grepen de hashtag gisteren meteen aan om de beweging te ridiculiseren. Dat leidde tot leuke grappen, maar ook tot een aantal goede pijnlijke vragen die Hamas onbeantwoord liet:

Twitter avatar LahavHarkov Lahav Harkov #AskHamas How do you feel about your leader hiding out in a fancy hotel in Doha while there was a war in Gaza?
Twitter avatar JeffreyGoldberg Jeffrey Goldberg #AskHamas Are the Protocols of the Elders of Zion true? If yes, which bits are most true?
Twitter avatar AvivaKlompas Aviva Klompas #AskHamas Given a choice, is it better to hide a weapons cache in a hospital’s radiology or pediatrics unit?
Twitter avatar JayRooTheDee ג’יי זי When is the Gaza City gay pride parade this year? #AskHamas

‘Hamas heeft niets tegen Joden en vrouwen’

Maar een hoop vragen beantwoordde Hamas ook wel en dat leverde interessante inzichten op. Zo benadrukte Huda Naim, een vrouwelijke vertegenwoordiger van Hamas die gisteren de eerste vragen beantwoordde, in verschillende tweets dat vrouwen onder het regime van Hamas in Gaza gaan slechte positie hebben:

Twitter avatar HudanaimMP Huda Naim . @irish4israel Under Hamas rule, women have participated even more in the political and cultural arenas. Now in leading positions
#askHamas
Twitter avatar HudanaimMP Huda Naim . @irish4israel For example, in public offices women’s jobs increased from 30% to 45% of the jobs. #askHamas

Verder probeerde Naim het beeld dat Hamas antisemitisch is te bestrijden door te stellen dat de beweging tegen Israël vecht, niet tegen Joden:

Twitter avatar HudanaimMP Huda Naim @Robbythecoolcat
We protect all people even Jews. We do not discriminate, there’re are Jews among us and enjoy all freedom
#AskHamas
Twitter avatar HudanaimMP Huda Naim @jcvolt
In fact, Jews are not the cause of our troubles. But Israeli occupation, which sieges Gaza and destroys West Bank, is.
#AskHamas

Zelf een vraag aan Hamas? Vanavond vanaf 19 uur kun je ‘m stellen aan Rawhi Mushtaha, een strijder van Hamas die 25 jaar in de Israëlische gevangenis doorbracht.

Twitter avatar qassamsms Al Qassam Brigades #AskHamas Today’s session will be with Rawhi Mushtaha. Date: Saturday - Time: 7 PM. #Palestine http://t.co/YDgAExjYZo