DeLUXE vooraf

Je dreigt moe te worden alleen al van het lezen van haar curriculum vitae: ze is een van de rijkste selfmade vrouwen van Frankrijk, een modeontwerper met meer dan driehonderd winkels, de eigenaar van een kunstgalerie vlak bij het Centre Pompidou in Parijs, de eigenaar van een filmbedrijf en financier van een schip waarop klimaatverandering wordt bestudeerd. Agnès Troublé, die de wereld kent als agnès b., ontwerpt kleding en tassen, regisseerde net haar eerste film, maakt een gratis blad met kunstenaars, denkt na over een eigen radioprogramma op internet, brengt dvd’s uit van bijzondere speelfilms én nam enthousiast de uitnodiging aan om gastredacteur te zijn van deze editie van NRC DeLUXE. Oja: ik vergat nog te melden dat de inmiddels 73-jarige Agnès Troublé vijf kinderen heeft van drie mannen, zestien kleinkinderen en intussen ook één achterkleinkind. En dat ze geen dag zonder Le Monde kan.

Dit blad wordt dus geïnspireerd door een „gulzig persoon” die zegt dat ze „nooit over mode praat”, die weigert te adverteren („dat komt door mei 1968”) en die luxe in een aantal gevallen „obsceen” vindt.

Op de volgende pagina’s laat ze ons kennismaken met haar vrienden, haar cercle d’amis. Met de, helaas jong gestorven, geweldige graffitikunstenaar Jean-Michel Basquiat bijvoorbeeld, wiens werk nu miljoenen waard is. Met de Amerikaanse fotograaf Ryan McGinley, die foto’s maakt vol vrolijkheid, levenslust en optimisme. Met het werk van het enfant terrible onder de filmregisseurs, de provocerende Harmony Korine, die een paar jaar geleden nog tekende voor Spring Breakers, het verhaal van vier meisjes die zuipend, neukend en drugs gebruikend met andere studenten hun voorjaarsvakantie vieren. En met de erotiek van de bokssport.

De 73-jarige gastredacteur maakte een blad vol adolescenten en jongvolwassenen. „Jonge mensen zijn frisser”, zegt ze daarover. „Voor hen is nog niks zeker, ze twijfelen nog aan alles. Ik houd van twijfel. Mensen die alles zo zeker weten, vind ik eng.”

Hoofdredacteur

    • Peter Vandermeersch