Zweden biedt aan Assange in Londen te ondervragen

Een Britse agent wandelt langs de Ecuadoraanse ambassade in Londen, waar Julian Assange zit.
Een Britse agent wandelt langs de Ecuadoraanse ambassade in Londen, waar Julian Assange zit. Foto EPA / Hannah McKay

De Zweedse openbaar aanklager heeft vanochtend aangeboden om Julian Assange, oprichter van de klokkenluiderswebsite Wikileaks, in Londen te ondervragen. Daarmee zou een bijna drie jaar durende patstelling kunnen worden doorbroken.

De 43-jarige Australiër wordt door de Zweden verdacht van verkrachting en aanranding, en de Britten wilden hem uitleveren, zodat hij in Stockholm kon worden ondervraagd. Assange vreest echter dat Zweden hem vervolgens uitlevert aan de Verenigde Staten, die hem zouden willen vervolgen wegens het publiceren van staatsgeheimen.

Assange wil uitlevering vermijden

In de zomer van 2012 vluchtte hij daarom de Ecuadoraanse ambassade in Londen in om uitlevering te vermijden. De bewaking van die ambassade kostte de Britten tot nu toe 10 miljoen pond (14 miljoen euro). Een advocaat van Assange reageerde tegenover AP verheugd:

“Dit is wat we al ruim vier jaar lang eisen.”

Aanklacht verjaart in augustus

De Zweedse openbaar aanklager Marianne Ny legde in een verklaring uit dat haar kans een aanklacht in te dienen tegen Assange in augustus verjaart. Ny:

“Ik heb altijd gemeend dat de kwaliteit van de ondervraging minder zou zijn als we hem in de Ecuadoraanse ambassade in Londen zouden ondervragen, en dat hij bovendien in Zweden moest zijn in het geval er in de toekomst een rechtszaak zou worden gehouden. Nu dat de tijd begint te dringen, accepteer ik dergelijke onvolkomenheden.”

Per toeval in Londen

Assange was bij toeval in het Verenigd Koninkrijk toen Zweden in oktober 2010 met het verzoek tot ondervraging kwam. Hij was in Londen voor een persconferentie over Wikileaks-onthullingen, gaf les aan studenten journalistiek en gaf een lezing. Toen het uitleveringsverzoek binnenkwam, kon hij het land niet meer uit.

De Australiër vocht tevergeefs uitlevering aan, zat eerst onder huisarrest op een landgoed in Norfolk. Daarna vluchtte hij naar de Ecuadoraanse ambassade.

    • Titia Ketelaar