Zijn Chinese tech-bedrijven die nieuwe hype voor investeerders?

HONG KONG - OCTOBER 8: Traffic and pedestrians on Nathan Road October 8, 2012 in Hong Kong, China. Nathan Road is the main thoroughfare through Kowloon. Beeld iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Even samenvatten: recensiesite Dianping uit Shanghai trekt 800 miljoen dollar aan investeringen. Concurrent Meituan.com wist 700 miljoen dollar op te halen. Smartphonefabrikant Xiaomi trok 1,1 miljard dollar aan. Het is een trend: Chinese techbedrijven weten heel makkelijk hele grote bedragen aan investeringen binnen te harken.

Daarom stelt The Wall Street Journal de vraag: zijn deze bedrijven, die in sommige gevallen nog niet winstgevend zijn, hypes? Een eenduidig antwoord geeft de krant niet.

Wel constateren de journalisten dat het meespeelt dat rijke Chinezen een bestemming zoeken voor hun geld, nu de Chinese vastgoedmarkt geen automatisch rendement meer oplevert. Ook trekken de bedrijven de aandacht van grote hedgefondsen en durfinvesteerders. Daardoor worden de prijzen al snel opgedreven.

China zorgt voor akkefietje tussen Amerikanen en Britten

China zorgt voor een conflictje tussen bondgenoten Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Dat schrijft de Financial Times.

China is bezig een alternatief op te zetten voor de Wereldbank, genaamd de Aziatische infrastructuurbank. Deze nieuwe bank moet net als de Wereldbank geld verstrekken aan landen om projecten uit te voeren die belangrijk zijn voor de economische ontwikkeling van een land, zoals treinverbindingen en bruggen. Maar waar de VS grote invloed heeft op de Wereldbank (directeur is altijd een Amerikaan; VS is de grootste donor) is de Aziatische Infrastructuurbank een Chinees speeltje. Daarom lobbyt de VS bij landen om vooral geen lid te worden, zodat de Amerikaanse invloed wereldwijd in stand blijft.

Dat het VK nu wel lid wil worden is dan ook een verrassing. “Wij vrezen een trend dat landen contant te meegaand zijn in hun verhouding met China. Dat is niet de beste manier om met een rijzende macht om te gaan”, klinkt het ijzige Amerikaanse commentaar.

IJzererts niet meer belangrijkste exportproduct voor Australië

De jarenlange mijnbouwhausse in Australië loopt op zijn eind. Dat wordt vandaag nog eens extra duidelijk. IJzererts is niet langer het meest belangrijke uitvoerproduct van het grondstofrijke land. Dat meldt de Sydney Morning Herald.

Uit een grafiek van de Australische Reserve Bank, de centrale bank van het land, blijkt dat dienstverlening in het buitenland vorig jaar 60 miljard Australische dollar waard was, net iets meer dan de handel in ijzererts. Onder dienstverlening als exportproduct valt gek genoeg ook toerisme in Australië, omdat buitenlanders met buitenlands geld Australische diensten afnemen.

    • Melle Garschagen