Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Waarom wilde Rusland House of Cards niet over de vloer bij de VN?

Rusland zorgde er vorig jaar voor dat hitserie House of Cards niet gefilmd kon worden bij de Verenigde Naties. Wie het nieuwste seizoen heeft gezien kan wel bedenken waarom: het land en zijn president komen er bekaaid vanaf.

Kevin Spacey en Robin Wright als de Machiavelliaanse Underwoods in House of Cards.
Kevin Spacey en Robin Wright als de Machiavelliaanse Underwoods in House of Cards. Foto Netflix.

Rusland zorgde er vorig jaar voor dat hitserie House of Cards niet gefilmd kon worden bij de Verenigde Naties. Na het zien van het nieuwste seizoen (€) kunnen kijkers wel bedenken waarom. Het land en zijn president komen er bekaaid vanaf.

Maar waren het de woorden van Claire Underwood in aflevering 3? Daar proost de First Lady tijdens een staatsdiner op de ‘kleine augurk’ van de Russische president Viktor Petrov. Of was het misschien de gelijkenis tussen de stugge staatsman en Vladimir Poetin?

‘Veiligheidsraad is geen filmset’

De Russische missie aan de VN weigert in ieder geval, na meerdere verzoeken, commentaar te geven op het beeld dat House of Cards geeft van de internationale organisatie in New York, Rusland en internationale diplomatie. Dus moet genoegen worden genomen met de uitgelekte mails waar Foreign Policy vorig jaar uit citeerde. Een Russische diplomaat liet toen een half uur voor het verstrijken van de deadline voor de beslissing om Netflix toegang te geven tot de Veiligheidsraad het volgende weten:

“Upon thorough reflection, we are objecting to the proposed filming in the Security Council [..] We are of [the] opinion that the Security Council premises should be available at any time and on short notice. Besides that, we consistently insist that the Security Council premises are not an appropriate place for filming, staging, etc.”

House of Cards hit bij diplomaten

Foto screenshot Netflix

North Delegate’s Lounge in de Verenigde Naties, aflevering 5 van House of Cards. Foto screenshot Netflix

Off the record benadrukken diplomaten in en rond de Veiligheidsraad hun teleurstelling over de Russische opstelling. De VN spelen in het meest recente seizoen van House of Cards namelijk een grote rol en de avonturen van power couple Frank en Claire Underwood zijn in New York sinds het eerste seizoen een hit. Bijvoorbeeld bij onze eigen ambassadeur aan de VN, Karel van Oosterom.

“Ik was al een fan van de oorspronkelijke BBC serie House of Cards die in de jaren ’90 uitkwam. In de nieuwe Amerikaanse versie herken ik een groot deel van de plot uit de BBC versie. De Amerikaanse versie vind ik spannender, machiavellistischer en uiteraard actueler, ook al heb ik het laatste seizoen nog niet helemaal gezien. Verslavend!”

De Britse delegatie aan de VN is niet heel onverwacht ook een fervent kijker van House of Cards, laat een woordvoerder weten.

“Veel van mijn collega’s bij de Britse missie, waaronder de ambassadeur Sir Mark Justin Lyall Grant, kijken en genieten van House of Cards.”

Ook de VS komen er niet goed vanaf in House of Cards

De teleurstelling van vorig jaar is dan nog steeds te voelen bij de VN. Niet expliciet natuurlijk, uit angst voor het veroorzaken van een diplomatieke rel. ‘Hoe er gereageerd werd op de beslissing van Rusland? Geen idee, wij hebben niet zo’n goed lange termijn-geheugen’, ontwijkt een medewerker van een land in de Veiligheidsraad op zeer diplomatieke en doorzichtige wijze vragen naar het voorval.

In House of Cards komen niet alleen Rusland en zijn fictieve, paranoïde, conservatieve en dictatoriale president Viktor Petrov er slecht van af (The Moscow Times vergeleek Petrov met Poetin). De Machiavelliaanse Frank Underwood is ook niet per se een lichtend voorbeeld van de grandeur van de Verenigde Staten. Het is daarom misschien niet zo heel gek dat de Amerikaanse missie aan de VN ook geen commentaar wilde geven voor dit artikel.

‘VN in House of Cards realistisch qua sfeer, procedure en spanning’

Na de blokkering van Rusland werden ook andere filmplannen van House of Cards in de VN geschrapt, laat Stephane Dujarric weten. Netflix wilde ook in de luxueuze North Delegate’s Lounge wat scènes opnemen. Maar uiteindelijk kozen de makers voor het bouwen van een eigen set, bevestigt de woordvoerder van secretaris-generaal Ban Ki-Moon.

Foto screenshot Netflix

De VN Veiligheidsraad in de negende aflevering van het derde seizoen van House of Cards. Foto screenshot Netflix

En het moet gezegd worden, de locaties van de VN werden vrij natuurgetrouw nagemaakt voor House of Cards. De zaal van de Veiligheidsraad en de wandelgangen van het Secretariaatsgebouw komen iedereen die weleens door de VN heeft gelopen bekend voor. Maar in de Netflix-serie is het gebouw - dat stamt uit de jaren vijftig - net iets eleganter, lichter en glanzender dan in werkelijkheid. Ook de Nederlandse VN-ambassadeur Van Oosterom ziet duidelijk verschillen tussen de Netflix-serie en zijn dagelijkse realiteit:

“Ik zie in het derde seizoen dat sommige VN-details niet helemaal realistisch zijn, zoals de Russische ambassadeur die Engels spreekt in de Veiligheidsraad - hij spreekt daar echt alleen maar Russisch - en de samenstelling van de Veiligheidsraad. Maar de zaal is met veel gevoel voor visuele details nagebouwd. Let op het behang! En de scènes in de Veiligheidsraad die ik heb gezien zijn realistisch qua sfeer, procedure en spanning: levensecht en invoelbaar.”

Goede reclame voor de VN

Niet alle details mogen dan kloppen en de diplomaten zijn iets te vlot op het kleine scherm, maar waar de Netflix-serie wel in slaagt is om reclame te maken voor de VN. House of Cards laat immers aan een groot publiek zien dat de internationale organisatie belangrijk genoeg is voor de politieke spelletjes van de Underwoods.

Lees ook in NRC Handelsblad: IJzig, cynisch, intiem. De Underwoods blijven intrigeren (€) en op NRC Q: Hoe House of Cards de televisiewereld verandert