Waar is Poetin? Op Twitter draait de geruchtenmachine op volle toeren

AP / Alexei Druzhinin

Waar is Poetin? Ziek? Afgezet? Houdt hij zich schuil? Op Twitter weten ze het wel: Poetin is dood. Of, op z’n Russisch gezegd: #ПутинУмер.

De Russische president is al acht dagen niet meer in het openbaar gezien. En dat is opmerkelijk, want normaal gesproken komt Poetin dagelijks op de televisie. Overigens zegt het Kremlin dat Poetin vandaag wel met het hoofd van het Russische Hooggerechtshof heeft gesproken. De Russische staatsomroep zal daar naar verluidt beelden van uitzenden.

Update 14.15 uur: Het Kremlin heeft inderdaad een beeld uitgezonden van Poetin, met het hoofd van het Hooggerechtshof:

Reuters / Alexei Druzhinin

Poetin met Vyacheslav Lebedev. Reuters / Alexei Druzhinin

Want, de geruchten-/grappenmachine draait op volle toeren:

Twitter avatar Hum_Bolega Hum_Bolega Though #putindead / #putinisdead trending but fact is the man is perfectly fine. Rather, his critics are dead… http://t.co/3MsmzekLbK
Twitter avatar DesignTimes Gary Pikovsky #putindead ??!! Memes starting to go around. http://t.co/t9Ggovkj3y
Twitter avatar nikkimcwatters Nikki McWatters #putindead I heard it from a good source that Vladimir Putin was riding a weasel on the back of a woodpecker and he fell off and died.

Poetin werd vorige week voor het laatst gezien

Poetin werd vorig weekend voor het laatst gezien, in een vooraankondiging van een documentaire over de annexatie van de Krim. Daarna zei hij een aantal ontmoetingen af, zoals in Kazachtstan, waar hij de president zou ontmoeten, en een ontmoeting met vertegenwoordigers van Zuid-Ossetië.

Poetin zag er niet best uit tijdens die vooraankondiging, schrijft onze redacteur Renée Postma vandaag in NRC Handelsblad:

“De Russische president die zich niet zo lang geleden nog in supervitale poses liet filmen, maakte een pafferige indruk.”

Geruchten dat Poetin iets mankeert, circuleren al langer, schrijft Postma.

“In 2010 zou er iets zijn misgegaan met een botoxbehandeling. De afgelopen maanden zagen sommigen tekenen van een hersenbloeding.”

Kremlin: mensen worden opgewonden van voorjaar

Poetins woordvoerder Dmitri Peskov deed alle speculaties gisteren af als ‘lentezotheid’.

“De mensen raken nou eenmaal een beetje opgewonden als het voorjaar eraan komt.”

Volgens hem is er “geen enkele reden te twijfelen aan de gezondheid van de president”. Maar wanneer het Kremlin zoiets formeel ontkent, begint het speculeren pas echt.