VVD’er Offermans vrijgesproken van corruptie

De oud-burgemeester van Meerssen krijgt wel straf voor schenden geheimhouding, maar is blij dat „vreselijke termen als corruptie” van tafel zijn.

Oud-burgemeester van Meerssen Ricardo Offermanns (VVD) is gisteren in hoger beroep door het gerechtshof in Den Haag vrijgesproken van ambtelijke corruptie. Hij krijgt wel een taakstraf van zestig uur voor schending van de geheimhoudingsplicht.

Voor het hof staat niet vast dat Jos van Rey hem in september 2012 van informatie voorzag om er een dienst van Offermanns voor terug te krijgen. Van Rey was toen voor de VVD wethouder in Roermond en adviseur van de lokale vertrouwenscommissie voor de benoeming van een nieuwe burgemeester. Volgens het hof kan Van Rey ook gehoopt hebben de VVD „een zo sterk mogelijke positie in het binnenlands bestuur in de regio te verschaffen”.

Dat oordeel kan van betekenis zijn in de nog lopende strafzaak tegen Van Rey. Daarin staat het influisteren van Offermanns ook op de dagvaarding.

In de zaak tegen Offermanns had het Openbaar ministerie (OM) in hoger beroep een werkstraf van 120 uur geëist, wegens geschonden geheimhouding én passieve ambtelijke corruptie waardoor hij in ‘een afhankelijkheidsrelatie’ met Van Rey zou zijn gekomen. De rechtbank in Rotterdam veroordeelde Offermanns vorig jaar voor beide aanklachten tot 120 uur taakstraf, overeenkomstig de eis.

In september 2012 nam wethouder Jos van Rey met zijn partijgenoot Offermanns de vragen door die de toenmalige Meerssense burgemeester kon verwachten bij zijn sollicitatie naar het burgemeesterschap in Roermond. Van Rey gaf ook de gewenste antwoorden voor het sollicitatiegesprek door. Justitie, dat toen bezig was met een onderzoek naar Van Rey, luisterde diens gesprek met Offermanns af.

Offermanns werd na de gesprekken met de vertrouwenscommissie naar voren geschoven als beste kandidaat. Door zijn aanstaande benoeming zag justitie zich gedwongen het vooronderzoek van de rijksrecherche naar mogelijke corruptie door Van Rey te bekorten. Op 19 oktober 2012 doorzocht ze het Roermondse stadhuis en de woningen van Van Rey en Offermanns, en werden beiden verhoord. Offermanns trok zich vervolgens terug als kandidaat voor Roermond en stopte als burgemeester van Meerssen en voorzitter van de Limburgse VVD. Hij zit sindsdien zonder werk.

Offermanns zegt na de uitspraak van het hof blij te zijn „dat vreselijke termen als corruptie en oplichting nu van tafel zijn. Ik had ‘Stop, stop, Jos!’ moeten roepen. Die fout heb ik al eerder erkend.” Hij hoopt op een nieuwe kans in het openbaar bestuur.