Volk en Vaderland

In januari 2013 pleegde de Russische vluchteling Aleksandr Dolmatov, wiens asielaanvraag was afgewezen door staatssecretaris van Justitie Fred Teeven, zelfmoord in het detentiecentrum voor asielzoekers in Rotterdam. Dat detentiecentrum is overigens geprivatiseerd: onschuldige vluchtelingen gevangen zetten is nu een for profit business.

De zaak Dolmatov staat niet op zichzelf. Teevens schrikbewind richting vluchtelingen heeft meer slachtoffers gemaakt. Zo oordeelde de Inspectie Veiligheid en Justitie ook over de zaak-Dolmatov dat die op verschillende momenten „onzorgvuldig is behandeld”. Desondanks overleefde Teeven in april 2013 glansrijk een motie van wantrouwen. Ook de voltallige PvdA-fractie – inclusief de onlangs gewipte beroepsallochtonen Kuzu en Öztürk – stond pal achter Teeven.

Afgelopen maandag trad Teeven alsnog af. Samen met minister van Justitie – en oud-burgemeester van Rotterdam – Ivo Opstelten. Niet vanwege de zaak-Dolmatov of de vele andere vluchtelingen die door crimefighter Teeven de dood in zijn gejaagd. Nee. Vanwege een bonnetje. Ja, een bonnetje. Teeven had namelijk vijftien jaar geleden een deal gesloten met drugscrimineel Cees H. Maar het bonnetje is kwijt, hield Opstelten vol. Het bonnetje bleek er wel degelijk te zijn. En dat bonnetje toonde dat de deal met Cees H. in werkelijkheid 4,7 miljoen gulden kostte, en niet de 1,25 miljoen die Opstelten de Kamer voorhield.

Hij deed alles voor volk en vaderland, reageerde Teeven emotioneel op zijn aftreden. Wat een klucht. Deze affaire ontzenuwt wat er mis is met ons land. We hebben in 2015 bewindslieden met de kleinburgerlijke moraal van een Polygoon-journaal uit de jaren dertig. Dat zegt ook iets over ons, beste landgenoten. Vluchtelingen opsluiten en na onzorgvuldige behandeling van hun asielaanvraag met geweld uitzetten vinden we eigenlijk niet zo erg. Als het bonnetje maar klopt.

Intussen was er iemand die zich wél bekommerde om de slachtoffers van Teeven. Drugscrimineel Cees H. Had de guts om in een reactie op het aftreden van Teeven te melden: „Schandalig hoe hij omgaat met mensen die asiel zoeken. Zomaar een halfjaar vastzetten zonder dat je iets gedaan hebt – dat doe je toch niet?” Zo is het maar net. Een ‘Volk en Vaderland’ dat mensenlevens minder belangrijk vindt dan bonnetjes, is een beetje lijp.

    • Zihni Özdil