Van der Garde nog niet in actie voor Sauber bij vrije training F1

Terwijl de concurrenten voorbij racen wachten de werknemers in de garagebox van Sauber het vonnis van een derde rechtszaak af tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Australië. Foto AFP/William West

Coureur Giedo van der Garde heeft vandaag niet in de Formule 1-wagen van Sauber gereden tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Australië in Melbourne. De coureur heeft niet de juiste licentie gekregen om te kunnen racen en een nieuwe rechtszaak werd opgeschort tot na de eerste training.

In de derde rechtszaak die is aangespannen door de Nederlander vraagt hij uitvoering van het vonnis dat eerder werd geveld. Van der Garde kreeg in aanloop naar dit seizoen twee keer gelijk van de rechtbank, waardoor hij contractueel recht heeft op een stoeltje bij Sauber. Als hij opnieuw gelijk krijgt moet er een racestoel voor hem op maat gemaakt worden en moeten alle benodigde licenties geregeld worden.

Mocht het Zwitserse raceteam dat niet doen, dan kan Van der Garde beslag laten leggen op de bolides van Sauber. De racestal zegt Van der Garde niet te willen laten racen omdat dat “levensgevaarlijk” zou zijn, aangezien de Nederlander nog geen meter heeft afgelegd in de nieuwe wagen en er nog geen stoeltje op maat voor hem gemaakt is.

Wel racepak, geen race

Van der Garde droeg enkele uren voor het begin van de training al wel een raceoutfit van Sauber, maar moest toezien dat zijn door het Zwitserse raceteam aangetrokken concurrenten Marcus Ericsson en Felipe Nasr in de bolides stapten. De twee coureurs werden door Sauber mede gecontracteerd omdat ze voor miljoenen aan sponsorgeld meebrachten. Toch reden de twee geen meter; geen enkele auto van Sauber verliet de garagebox in afwachting van het vonnis van de nieuwe rechtszaak.

Tijdens de vrije training domineerden de twee coureurs uit de stal van Mercedes. Nico Rosberg en Lewis Hamilton zetten de snelste twee tijden neer. Max Verstappen (17), die in de wagen van Toro Rosso als jongste racer ooit zijn debuut maakt in de Formule 1, zette in zijn eerste vrije training de zesde tijd neer.

    • Sam de Voogt