Asscher houdt vast aan ‘onmetelijke domheid’

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) vindt dat hij niet voor zijn beurt heeft gesproken over een ambtenaar die vorig jaar twitterde dat terreurgroep IS een „zionistisch complot” is. Asscher, die integratie in zijn portefeuille heeft, ziet het als zijn taak complottheorieën te weerspreken.

Gisteren lekte via deze krant een rapport uit van een commissie die onderzocht of de overheid de justitieambtenaar in kwestie mag ontslaan. Asscher en zijn collega Opstelten hadden vorig jaar al hun walging over de tweet uitgesproken. Volgens Asscher getuigde de tweet van een „onmetelijke domheid”, Opstelten zei dat de ambtenaar „nooit” meer in haar functie zou terugkeren. Maar de commissie, onder leiding van PvdA-prominent Job Cohen, oordeelt dat de ambtenaar niet ontslagen moet worden. Volgens Cohen heeft Asscher zélf bijgedragen aan een „verstoorde” arbeidsverhoudingen door de ambtenaar publiekelijk af te serveren.

Asscher zegt dat hij geen spijt heeft van zijn uitlatingen. „Ik heb gereageerd op de inhoud van haar tweet omdat ik vind dat je overal en wanneer dan ook stelling moet nemen tegen antisemitisme en racisme. Ik vind deze complottheorieën verwerpelijk. Juist als minister voor integratie moet ik daarop reageren.”