Twee arrestaties bij protestmars UvA-studenten en -docenten

Bij een protestmars van een paar honderd studenten en docenten van de UvA zijn vanavond twee mensen opgepakt. De mensen werden opgepakt voor brandstichting omdat ze het beeld het Lieverdje aan het Spui in brand probeerden te steken.

Actievoerende studenten in het bezette Maagdenhuis ANP / Remko de Waal

Bij een protestmars van een paar honderd studenten en docenten van de Universiteit van Amsterdam zijn vanavond twee mensen opgepakt. De mensen werden opgepakt voor brandstichting omdat ze het beeld het Lieverdje aan het Spui in brand probeerden te steken. Dat meldt persdienst ANP.

De actievoerders gingen de straat op om “meer democratie en inspraak” te eisen. Ze liepen langs een aantal UvA-locaties, waaronder de Oudemanhuispoort en het voorheen bezette Bungehuis. Op de twee arrestaties na verliep het protest volgens de politie rustig.

De demonstratie was een initiatief van alle betrokken actiegroepen en sympathisanten. Boze studenten bezetten nu al een maand panden van de Universiteit van Amsterdam. Eerst bezetten ze het Bungehuis, daarna namen ze hun intrek in het Maagdenhuis.

Lees ook in nrc.next: Bijval is er genoeg op de UvA, maar hoe nu verder? (€)

    • Casper van der Veen