TenneT keert recorddividend uit aan Nederland

Een hoogspaningsstation van TenneT in Wateringen. Foto ANP/Lex van Lieshout

Hoogspanningsnetbeheerder TenneT keert over 2014 een recorddividend van 116,5 miljoen euro uit aan de Nederlandse staat. Dat blijkt uit het jaarverslag dat het bedrijf vandaag bekend heeft gemaakt. De gestegen inkomsten zijn te danken aan het Duitse hoogspanningsnet waarin TenneT heeft geïnvesteerd.

Vorig jaar kreeg Nederland nog 98 miljoen euro overgemaakt. Sinds de oprichting van TenneT in 1998 heeft de Nederlandse staatskas al bijna 600 miljoen euro verdiend aan de netbeheerder. De Nederlandse overheid is voor 100 procent aandeelhouder van TenneT. Het bedrijf zag de omzet stijgen van 2,2 naar 2,3 miljard euro en de winst met 17 procent stijgen naar een bedrag van 418 miljoen euro.

Meeste inkomsten uit Duitsland

De meeste inkomsten komen uit het Duitse hoogspanningsnet waarin TenneT sinds 2009 heeft geïnvesteerd. Daar steeg de operationele winst met 29 procent tot 564 miljoen, terwijl het in Nederland juist terugliep. Op de buitenlandse activiteiten van de netbeheerder is veel kritiek. Vorige maand publiceerde de Rekenkamer een rapport waarin staat dat de Duitse investeringen “te grote risico’s” opleveren voor Nederland en de belastingbetaler. Ook verschillende fracties in de Tweede Kamer hebben zich kritisch uitgelaten over de bedrijfsstrategie.

TenneT kocht in 2009 40 procent van het Duitse net voor een bedrag van 885 miljoen euro. Het afgelopen jaar investeerde de stroomtransporteur voor in totaal 2,3 miljard euro in de netten, zowel in Duitsland als in Nederland. De komende tien jaar staan nog voor 20 miljard aan investeringen op de planning.

Lees ook in NRC Handelsblad: Durft de overheid nog wel te ondernemen? (€)

    • Sam de Voogt