Subsidie voor de bowlende brandweerman

De gemeente Rotterdam lanceert regelmatig nieuwe plannen. Tégen armoede, vóór veiligheid, of in de publieke ruimte. NRC toetst wekelijks een opmerkelijk plan. Vandaag: De organisatie van de World Police & Fire Games.

1 Wat houdt het plan in?

De World Police & Fire Games (WPFG) is een evenement voor politieagenten, brandweerlieden, douanebeambten en medewerkers in het gevangeniswezen. Zij beoefenen sporten als judo en ijshockey, maar ook zijn medailles te behalen in bowlen, brandtraprennen en de jurysport erewacht staan. De WPFG wordt elke twee jaar georganiseerd en duurt tien dagen.

De organisatie vergelijkt het deelnemersveld van 10.000 met dat van de Olympische Spelen (10.800 in 2014). Ook het Rotterdamse college maakt in een brief aan de gemeenteraad deze vergelijking: „De WPFG is één van de grootste sporttoernooien ter wereld.” Dit mag met een flinke korrel zout genomen worden. Als we naar de omvang van het deelnemersveld kijken zijn de marathon van Rotterdam (13.500 deelnemers) en de Nijmeegse Vierdaagse (42.000) groter dan de Olympische Spelen. Rotterdam deed in 2013 al een poging WPFG te organiseren. Toen verloor de stad van het Chinese Chengdu, dat in 2019 gastheer is. In juni wordt bekend of het nieuwe voorstel succes heeft gehad.

2 Wat kost het plan?

De gemeente wil een bijdrage betalen van 1 miljoen euro. De subsidie komt uit het Evenementenfonds, een potje waarin jaarlijks 2,5 miljoen euro stroomt vanuit de toeristenbelasting op hotelovernachtingen en van waaruit de gemeente grote evenementen financiert. De hele begroting voor de sport- en speltiendaagse bedraagt zo’n 8 miljoen euro. De gemeente zou daar dus ongeveer voor 12,5 procent aan bijdragen. Dat lijkt in lijn met andere grote evenementen in de stad, ware het niet dat de gemeente niet de enige overheidspartij is die de WPFG 2021 sponsort: het ministerie van Veiligheid en Justitie draagt 2 miljoen bij, de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en de Rotterdamse politie ieder 0,5 miljoen. Daarmee wordt de WPFG 2021 voor de helft met publiek geld bekostigd – in totaal 4 miljoen euro.

3 Wat levert het op?

In de raadsbrief staat dat het organiseren van de WPFG een economische impact kan hebben van 6,6 miljoen euro. Volgens Jos van der Vegt gaat het om een globale berekening, die in 2013 snel is gemaakt omdat het Rotterdamse bid vertraging had opgelopen. Hij is bestuursvoorzitter van de stichting die de WPFG 2021 wil organiseren en in Rotterdam bekend als voormalig directeur van Ahoy en lid van de trojka die de Kuipplannen beoordeelde. Saillant detail is de centrale rol die evenementenbureau Evanement! speelt in de hele procedure. Dit is het bedrijf van Eva van der Vegt, de dochter van de bestuursvoorzitter. Vader Van der Vegt stelt niets met de benoeming van zijn dochter te maken te hebben: „Zij is volwassen en het staat haar vrij als ondernemer op dit soort projecten in te tekenen, zonder last te hebben van haar achternaam.” Volgens Van der Vegt staat nog helemaal niet vast dat het evenementenbureau van zijn dochter een deel van de organisatieklus krijgt toegewezen: „Dat wordt pas later bepaald.”

4 Oordeel

Door de organisatie van de WPFG 2021 en in de brief aan de Rotterdamse gemeenteraad wordt de suggestie gewekt dat Rotterdam slechts een miljoen euro hoeft bij te dragen aan het op twee na grootste sportevenement ter wereld, wat de stad 6,6 miljoen euro zal opleveren. In de praktijk gaat er vier keer zoveel publiek geld naar de organisatie, is de WPFG zeker niet het op twee na grootste sportevenement ter wereld en lijkt de berekening van de economische baten onzeker. Een publieke financiering van zo’n 4.000 euro per bowlende brandweerman lijkt dan ook onvoldoende verantwoord.

    • Ties Joosten