Hardlopen

Startbewijs overkopen? Doe het veilig

Runners stretching before a race.
Runners stretching before a race. Foto iStock

Voorbij gerend worden door een boomlange, kale man met op zijn startnummer de naam ‘Sandra’. Het zou je zomaar kunnen overkomen dit weekend bij de uitverkochte Stevensloop in Nijmegen. Startbewijzen van populaire hardloopevenementen doorgeven of -verkopen gebeurt regelmatig zonder dat de organisatie het registreert. Een belangrijk onderwerp dat zelfs risico’s met zich meebrengt, zegt de Atletiekunie.

Morgen ga je weer lopen, toch? Daarom testen wij vanaf vandaag NRC Q Run, ons overzicht van alle loopjes en wedstrijden. De allerbekendste, maar ook de Stevensloop dit weekend. En de Vuurtoren Trail volgende week. Handig en overzichtelijk (geef jouw evenement hier op). Het enige dat jij nog hoeft te doen is die veters strikken.

Hardloopevenementen zijn populair in ons land. De Dam tot Damloop was vorig jaar binnen twee uur uitverkocht en de 4 mijl van Groningen had al eens binnen een kwartier geen startbewijzen meer. Hoe kom je daarna nog aan een startbewijs?

Vaak kun je via de organisatie, tegen een kleine vergoeding, een startbewijs van een geblesseerde loper overkopen en op jouw naam laten zetten. Maar veel mensen kiezen voor de makkelijkere optie: lopen onder een andere naam. Er is zelfs een heuse marktplaats voor startbewijzen: StartBewijsHulp. Vlak voor grote evenementen heeft deze website tot wel 1.500 bezoekers per dag.

Drie redenen waarom organisaties liever willen dat je de overschrijving toch via hen regelt:

1. Voor de veiligheid

Het zal je maar gebeuren: de persoon die loopt onder jouw startnummer zakt na de finish in elkaar. Wie belt de organisatie dan? Juist. “Het is natuurlijk heel vervelend als we jouw familie bellen met die boodschap, terwijl jij eigenlijk lekker op vakantie bent”, legt de organisatie van de populaire Venloop in Venlo uit.

Volgens de Atletiekunie zijn de meeste organisaties als de dood om in dat soort gevallen aansprakelijk gehouden te worden. De achterkant van startnummers worden steeds vaker gebruikt om medische gegevens in te vullen, zoals de bloedgroep. Daarom is het, zo zegt de Atletiekunie, belangrijk dat de startbewijzen strikt persoonlijk zijn.

2. Het is wel zo eerlijk voor de uitslagen…

25 euro is de boete als je onder een andere naam meedoet aan de Stevensloop dit weekend. Maar hoe controleert de organisatie dat? Een woordvoerder:

“We zien wel eens tussen de uitslagen van de vrouwen zulke uitschieters, dat we vermoeden dat het een man is.”

Ook bij De 4 mijl van Groningen heeft de organisatie al eens twijfels gehad bij de uitslag van de jeugdloop. Grietje Pasma, directeur van organisator Golazo Noord Nederland:

“Dan blijkt iemand toch ouder te zijn en schrappen we de naam uit de uitslag.”

3. …en voor de wachtlijsten

De 4 mijl van Groningen biedt bewust geen mogelijkheid om de startbewijzen over te dragen, alleen om ze in te leveren. Pasma: “De belangrijkste reden daarvoor is dat we de startbewijzen willen overdragen aan mensen op de wachtlijst.” Van het bestaan van de website StartBewijsHulp wist Pasma niet af, wel dat er op Marktplaats wel eens startbewijzen worden doorverkocht. Pasma:

“Wij prijzen dat niet aan. We begrijpen de bedoeling ook niet zo goed, omdat wij juist al proberen om zoveel mogelijk mensen te laten deelnemen.”

Ondanks het hoge animo, is een zwarte markt volgens de verschillende organisaties nog niet ontstaan. Cees Pronk, van Le Champion: “Meer tickets kopen is niet zo eenvoudig. Je moet al je gegevens invullen.” Bij de Venloop is de organisatie wel eens gebeld met een verzoek voor tien startbewijzen. Maar toen was het antwoord nee.

De Atletiekunie adviseert organisaties wel om een procedure voor het overdragen van startnummers aan te bieden. Een woordvoerder:

“Als geblesseerde deelnemers geen restitutie krijgen, werk je zulke marktplaatsen natuurlijk in de hand.”