Rel om herdenkingsmunt: België moet er 180.000 vernietigen van Frankrijk

De Belgische herdenkingsmunt die de Fransen niet zint.
De Belgische herdenkingsmunt die de Fransen niet zint. Afbeelding Europese Raad / NUOD

De Slag bij Waterloo mag dan bijna 200 jaar geleden zijn, de gevoeligheden rond deze historische veldslag zijn nog lang niet vergeten. België had ter ere van de verjaardag een speciale herdenkingsmunt van 2 euro geslagen. Wat heet: 180.000 stuks lagen er klaar. Maar die moeten van Frankrijk linea recta de schroothoop op.

Frankrijk, voor wie de veldslag een zware nederlaag betekende, vindt de herdenkingsmunt “schadelijk”, zo schrijft het land in een brief naar de Europese Raad:

“De Slag bij Waterloo is een gebeurtenis die tot het collectieve geheugen behoort. Het is meer dan gewoon een militair conflict. Munten laten circuleren met het symbool dat voor een deel van de Europese bevolking schadelijk is, vinden wij schadelijk, zeker in een context waarbij de eurozone de eenheid en de samenwerking in de monetaire unie poogt te versterken.”

Het land heeft België dan ook gevraagd de munt niet in omloop te brengen, en aan dat verzoek heeft België gehoor gegeven. Volgens Manuela Wintermans, woordvoerder van de vakbond NUOD, voor de financiële overheidsdiensten, heeft de Franse president Hollande in de Europese Raad zware druk op België uitgeoefend. Ze vindt de houding van Frankrijk ergerlijk.

“Vorig jaar was het al bekend en toen heeft Frankrijk geen bezwaar gemaakt, waarom komt het land hier nu pas mee?”

D-Day is ook geen leuke herinnering voor Duitsland

De Slag bij Waterloo was het keerpunt voor Frankrijks grote held Napoleon in een reeks van oorlogen tegen verschillende landen, waaronder Nederland. Is het niet een heel klein beetje logisch dat Frankrijk daar niet aan herinnerd wil worden?

“Frankrijk heeft vorig jaar een herdenkingsmunt laten slaan om de landing bij Normandië te herdenken. Die dag was ook niet bepaald leuk voor Duitsland, maar daar hoorde je Merkel toch ook niet over?”

Foto NUOD.

De Franse herdenkingsmunt van D-Day. Foto NUOD.

De vakbond is ook boos omdat de vernietiging van de munten België ontzettend veel geld kost:

“Al die 180.000 munten moeten één voor één uit de verpakking gehaald worden en vervolgens krijgen we er alleen nog de metaalprijs voor. Als je de loonkosten erbij optelt, dan gaat dat ons zo anderhalf miljoen aan schade opleveren.”

Frankrijk verkoopt ook zelf herdenkingsmunt

Volgens Wintermans is er vaker gedoe over munten in de eurozone en delven de kleinere landen dan het onderspit. Ze stoort zich bovenal aan de inconsequente attitude van Frankrijk. De Monnaie de Paris, de Franse Munt, biedt namelijk zelf wel herdenkingsmunten aan van de Slag bij Waterloo. In het bezoekerscentrum kan je bij de automaten zo’n muntje uit de muur trekken.

Foto NUOD

De automaten waaruit de Franse herdenkingsmunten komen. Foto NUOD

Foto NUOD

De Franse herdenkingsmunten om de Slag bij Waterloo te herdenken. Foto NUOD

Dat zijn wel munten die niet geschikt zijn voor het normale betalingsverkeer. En dat alternatief gaat de Belgische regering zijn verzamelaars nu ook aanbieden, zegt Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën tegen de Belgische pers. België gaat een speciale herdenkingsmunt van 3 of 5 euro laten slaan.

Het maakt uiteindelijk weinig uit, zegt Wintermans. Die 2 euromunt zou ook nauwelijks in het gewone betalingsverkeer terechtkomen:

“Het is een herdenkingsmunt, geen betalingsmunt. Hij kost 8 euro in de gewone versie en 20 euro voor de luxe editie. Daar gaat echt niemand een brood van kopen.”