Proef met nachttrein in Groningen en Drenthe

Reizigers op Utrecht Centraal bij een nachttrein. Foto ANP/ Jeroen Jumelet

Vanaf eind dit jaar gaan er nachttreinen rijden in Groningen en Drenthe. De treinen, die gaan rijden in de nacht van vrijdag op zaterdag, moeten de provincies beter verbinden met de Randstad.

Gedeputeerde namens de provincie Drenthe, Henk Brink (VVD):

Twitter avatar HenkBrinkDr Henk Brink We zijn blij met nachttrein die op alle stations Groningen en Drenthe stopt @inekevangent @PauldeRook @MarkBoumans http://t.co/Q9fTzvFPiW

Van vrijdag op zaterdag gaat er een extra trein rijden vanuit Zwolle naar Groningen en komt er een extra trein van Groningen naar Amsterdam. De treinen stoppen tussen Zwolle en Groningen op alle tussengelegen stations: Meppel, Hoogeveen, Beilen, Assen, Haren en Groningen Europapark.

Na concertbezoek naar huis

De trein vanuit Groningen naar Amsterdam vertrekt om 0.21 uur en komt om 02.39 uur aan, dat is bijna een uur later dan nu. De laatste intercity naar het noorden (vertrektijd 0.05 uur) gaat straks niet tot Zwolle, maar dus helemaal door naar Groningen. Het is nadrukkelijk bedoeld om mensen de mogelijkheid te bieden nog de trein te pakken na bijvoorbeeld een theater- of concertbezoek, zo zegt een woordvoerder van de NS.

Kwart miljoen

Het gaat in eerste instantie om een proef van twee jaar. De nachttreinen kunnen rijden dankzij een financiële bijdrage van de provincie en gemeente Groningen en de provincie Drenthe. Het kost ze gezamenlijk 268.000 euro voor de hele proef. De verbinding zou na twee jaar rendabel moeten zijn.

Er was tot vorige maand discussie over de nachttrein. Die werd te duur bevonden, er werd gesproken over een half miljoen euro per jaar. Volgens een woordvoerder is besloten het aantal treinen te verminderen, wat veel geld scheelt. De partijen wilden volgens haar eerst tot dieper in de nacht treinen en ook frequenter.

Bekijk het overzicht van het huidige nachtnet.

    • Frank Huiskamp