Waar is grote leider, gonst ’t in Moskou

Is-ie ziek? Is-ie afgezet? Houdt-ie zich schuil om op het juiste moment weer op het toneel te verschijnen? Op Twitter draait de Russische hashtag #PoetinIsDood als een dolle. Moskou gonst als vanouds van de geruchten dat er iets niet pluis is in het Kremlin.

Feit is dat de Russische president Vladimir Poetin al acht dagen niet in het openbaar is verschenen, terwijl het Russische publiek gewend is aan een dagelijkse portie Poetin op de televisie.

Het laatste levensteken van de president kwam vorig weekeinde in een vooraankondiging van een documentaire over de annexatie van de Krim. En ja, hij zag er niet best uit. De Russische president die zich niet zo lang geleden nog in supervitale poses liet filmen, maakte een pafferige indruk.

Geruchten dat Poetin iets mankeert, circuleren al langer. In 2010 zou er iets zijn misgegaan met een botoxbehandeling. De afgelopen maanden zagen sommigen tekenen van een hersenbloeding.

Het speculeren begon pas echt toen de machtigste man van Rusland een aantal ontmoetingen liet afzeggen. Eerst in Kazachstan, waar hij president Nazarbajev zou treffen. Volgens een woordvoerder van de Kazachse president was Poetin niet gekomen omdat hij ziek zou zijn.

Na Kazachstan liet de president verstek gaan bij een ontmoeting met vertegenwoordigers van Zuid-Ossetië en verscheen hij ook niet op de jaarlijkse bijeenkomst van de federale veiligheidsdiensten.

Poetins woordvoerder Dmitri Peskov deed alle speculaties gisteren af als ‘lentezotheid’. „De mensen raken nou eenmaal een beetje opgewonden als het voorjaar eraan komt.” Volgens hem is er „geen enkele reden te twijfelen aan de gezondheid van de president”. Maar wanneer het Kremlin zoiets formeel ontkent, begint het speculeren pas echt.

    • Renée Postma