‘Noord-Korea test zeven raketten’

De Noord-Koreaanse leider Jim Jong-un met militairen.
De Noord-Koreaanse leider Jim Jong-un met militairen. EPA

Noord-Korea heeft volgens Zuid-Korea zeven raketten afgevuurd in de richting van de Japanse Zee. Leider Kim Jong Un zou de testen hebben aanschouwd, schrijft persbureau Reuters.

De projectielen vielen in de zee, zegt een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie. De langst behaalde afstand zou z’n tweehonderd kilometer zijn.

De VS en Zuid-Korea zijn hebben juist een van de twee jaarlijkse grote militaire oefeningen afgerond. Een andere gezamenlijke oefening duurt tot 24 april. De oefeningen wekken de woede van Noord-Korea. Het land ziet ze als een voorbereiding voor een gezamenlijke oorlog tegen Noord-Korea.

Noord-Korea test een aantal keren per jaar raketten, zegt onze buitenlandredacteur Floris van Straaten:

“Dit gebeurt met enige regelmaat. Soms schiet Zuid-Korea terug, soms niet. Vaak gaan de raketten richting zee, want minder riskant is: Noord- en Zuid-Korea hebben de facto nog altijd geen vrede; de Koreaoorlog eindigde begin jaren 50 met een wapenstilstand. Soms is het puur spierballenvertoon, soms is er een aanwijsbare oorzaak.”

Hoe ver is Noord-Korea, in militair opzicht? Van Straaten:

“Met de raketten en nucleaire bewapening zijn ze vrij ver. Ze hebben de afgelopen jaren drie kernproeven uitgevoerd. Dat is een bron van grote zorg voor Zuid-Korea. Seoul ligt vijftig kilometer van de Noord-Koreaanse grens, ook met conventionele wapens kun je daar ietrs vreselijks aanrichten.

“Van het leger zijn militaire experts niet erg onder de indruk. Het is heel groot, bestaat uit meer dan een miljoen man. Het is een van de grootste legers ter wereld. Er zitten veel dienstplichtigen in, die ook voor allerlei andere klusjes worden opgeroepen, zoals de constructie van wegen. Maar er is weinig geld, dus ze werken met verouderd materiaal.”