Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Nederlandse DNA-match in onderzoek naar ‘kasteelmoord’

Het DNA van een man die in Nederland werd opgepakt matcht met een gevonden DNA-spoor in de zaak rond de zogenoemde ‘kasteelmoord’ in België, maakte het parket van Brugge vanmiddag bekend. Justitie in België heeft gevraagd om uitlevering van de man.

Het DNA van een man die in Nederland werd opgepakt matcht met een gevonden DNA-spoor in de zaak rond de zogenoemde ‘kasteelmoord’ in België, maakte het parket van Brugge vanmiddag bekend. Justitie in België heeft gevraagd om uitlevering van de man.

‘Kasteelmoord’ is de naam die werd gegeven aan de moord op de toen 34-jarige Stijn Saelens, een projectontwikkelaar die met zijn gezin in een kasteel in Wingene woonde. Op 31 januari 2012 kwam zijn vrouw thuis en trof een bloedspoor en kogelhuls aan. Saelens was spoorloos. Hij werd twee weken later dood gevonden in een bos dichtbij. De zaak hield België weken bezig.

Eerste vermoedelijke dader overleden

De moord was volgens onderzoekers het werk van twee huurmoordenaars, schrijft De Standaard , dat was al snel duidelijk. Eindhovenaar Ronnie van B. werd als een van de daders al snel opgespoord, maar overleed nog voordat onderzoekers hem konden ondervragen. De tweede dader was lange tijd spoorloos. Half februari werd er in Nederland een man in de zaak aangehouden. Het parket in Brugge, dat het onderzoek leidt, bevestigde volgens De Standaard toen dat hij wordt beschuldigd van moord.

Justitie vervolgt vooralsnog in ieder geval drie mensen, schrijft persbureau ANP: de eigenaar van het land waar het lichaam werd gevonden, Pierre Serry, en de schoonvader en zwager van Saelens. Van deze twee mannen is bekend dat ze in onmin leefden met Saelens. Serry is de enige verdachte die momenteel in de cel zit.