Drugs of onschuldig souvenirtje?

Foto ANP

Klompjes, stroopwafels, kaas en... psychotrope truffels? De verkoop van de ‘magische’ paddestoelen door souvenirshop Blue Moon is inzet van een zaak die woensdag voor de voorzieningenrechter in Amsterdam diende. Want mag een souvenirwinkel wel dat soort paddestoelen aanbieden?

Stadsdeel Centrum eist dat de zaak (nabij de Nieuwe Kerk) stopt met het verkopen van producten die psychotrope stoffen bevatten en reclame daarover verwijdert. Als de eigenaar dit weigert, moet hij 10.000 euro per week aan het stadsdeel betalen, met een maximum van vier dagen.

„De truffels zijn een typisch Amsterdams souvenir”, zegt de advocaat namens de eigenaar van de winkel in zijn pleidooi. In de winkel worden ook andere ‘typische’ Amsterdamse producten verkocht, zoals een gasmasker met daaraan een waterpijp bevestigd (30 euro). De advocaat vindt dat de gemeente „een drugsbeleid voert met een bestemmingsplan”; de zaak gaat immers niet om een overtreding van de opiumwet maar om hoe het bestemmingsplan voor de ruimte wordt ingevuld.

De eigenaar van de souvenirshop, meneer K., zegt dat hij door het verbod groot verlies lijdt. Hij schat dat hij zo’n veertig doosjes per dag verkocht à 15 euro per stuk. Hij is van tien medewerkers naar één gegaan, en „de toeristen lopen nu voorbij”. Op de winkel prijkt echter nog reclame voor ‘magic mushrooms’ en binnen liggen er paddomenu’s op een vitrine. Bij een rondgang langs andere souvenirshops in de buurt blijkt dat bij ten minste één zaak truffels onder de toonbank verkrijgbaar zijn.

De vertegenwoordiger van Centrum benadrukt dat het verbod belangrijk is voor het „doorbreken van de monocultuur” in de buurt en het voorkomen van „criminele invloeden”. Ook meldt ze dat meneer K. na een waarschuwing in 2013 doorging met het verkopen van de schimmels. Centrum blijft bij het standpunt dat truffels geen souvenirs zijn. Uitspraak volgt binnen veertien dagen.

    • Jonas Kooyman