Medewerker NS mishandeld, conducteur bedreigd

Reizigers op Rotterdam Centraal afgelopen woensdag. Foto ANP/ Marco de Swart

Op station Utrecht Centraal is gisteren een 50-jarige man uit Den Dolder aangehouden nadat hij een NS-medewerker op zijn kaak had geslagen. Op station Beilen bedreigde een 28-jarige man uit Midden-Drenthe een conducteur. Ook hij werd aangehouden. Dat is vandaag bekendgemaakt volgens persbureau ANP. De berichten komen in de week waarin de overheid en de NS nieuwe maatregelen besloten te nemen tegen agressie.

De man die op Utrecht Centraal aangehouden werd, gedroeg zich in de trein al agressief naar medereizigers en de conducteur. Toen hij vervolgens op het station uitstapte, vroeg een NS-medewerker de man om zijn identiteitsbewijs. De man begon vervolgens te slaan. De man in Beilen had geen vervoers- en geen identiteitsbewijs bij zich. Toen de conducteur een boete wilde geven, probeerde de man hem te slaan.

Maatregelen na topoverleg

Agressie op en rond het spoor ligt momenteel onder een vergrootglas. De NS hield woensdag topoverleg na de ernstige mishandeling van een conductrice vorige week in een trein tussen Schiphol en Hoofddorp. De vrouw moest voor verschillende breuken in haar gezicht behandeld worden.

Woensdag werd besloten extra maatregelen te nemen tegen agressie tegen personeel van de spoorwegen. Zo komt er op de twintig grootste stations een speciale stationsagent die, mocht dat nodig zijn, collega’s op kan roepen in geval van nood. Ook worden toegangspoortjes op de stations zo snel mogelijk gesloten. Een eerder besluit om een reis- en stationsverbod in te voeren wordt vervroegd en gaat nu al per 1 mei in. Daarnaast komt er meer cameratoezicht op de stations, dat moet helpen bij de identificatie van daders.

Maandag hield NS-personeel een grootschalige ‘toeteractie’ uit protest tegen de agressie op het spoor.

    • Frank Huiskamp