Opinie

    • Rolinde Hoorntje

MC Buttslammer deelde awards uit

Rolinde Hoorntje spot trends en geeft tips. Deze week: de uitreiking van de gouden kabouters, de Oscars voor het Amsterdamse nachtleven.

Dinsdagavond - de nachtdieren waren net weer op de been - werden de Gouden Kabouters voor de negentiende keer uitgereikt in Amsterdam. De golden gnomes – goud gespoten kabouters met een koket vingertje in de lucht - zijn de Oscars voor het nachtleven in Amsterdam. En dan bedoel ik de nachtdieren, niet per se muziekliefhebbers.

En het nachtleven zou het nachtleven niet zijn, als het een serieuze verkiezing niet de vinger geeft. Dinsdagavond is de muziekhipster – linnen tasje met logo, amandelschurend overhemd – dus ver te zoeken in Paradiso. Wel is er een decor gebouwd in thema ‘Mokums finest’: Cafe Lol staat naast de Lockerbox (Febo) en de Bananenbar. De sfeer: Oktoberfest meets après-skihut. De dresscode: zonnebank en goud, dellen en frikadellen. Enorme drag queens op platformpumps gaan langs de schragentafels met plateaus vol haring, zuur en uitjes. ‘Neem er eentje schat! Niet zo vies kijken, ik moet ermee lopen.’ Een dj draait ‘Ode to the Bouncer’ en carnavalskrakers als ‘Geil moet ze zijn’. Het volume staat harder dan om vier uur ’s nachts in een club. MC Buttslammer, een vrolijke man in een stripfiguurpak, presenteert. Om negen uur worden er al glazen bier naar zijn pruik gegooid: dit zijn professionals.

Tenminste, professional partystarters. De Gouden Kabouters gaan niet over muziek, maar over de organisatie eromheen. Met de openingsvisuals is de toon meteen gezet: ‘Wir sind die gnomen’ klinkt het refrein onder de kabouters in 3D, vermomd als Kraftwerk (K-werk) parodie. Heiligschennis! De zichzelf respecterende muziekpurist komt hier niet.

Of, toch wel, maar hij doet lacherig over de uitreiking. Hier geen Kanye die Taylor de prijs uit handen rooft – verlies wordt afgedaan met een grapje. Bram Fidder zegt dat hij stopt met draaien als dj-duo Doppelgänger er met de Coiffure Kabouter, de prijs voor dj met het beste kapsel vandoor gaat. Aron Friedman, dj, journalist en organisator van De Raad van 11, komt de Best Dressed Award voor zijn carnavalsfeest ophalen in trui en spijkerbroek. Hij maakt een grapje over zijn kloffie maar gooit in zijn enthousiasme wel meteen de gnoom tegen de grond. ‘Kut, nu al naar de klote’. Hij zoekt de rest van de avond naar de missende vinger.

Later verhardt de sfeer. Nachtburgemeester Mirik Milan – gekleed in Noors designsetje met confettiprint, snapt dat niet hij de Best Dressed Award won – „maar de Raad van 11??? Dan hadden we die met Manifesto ook al drie keer kunnen meenemen.”

Nog veertien schimmige awards verder bestormt Trouw-oprichter Olaf Boswijk met collega’s het podium. „EINDELIJK GERECHTIGHEID”, brult hij bij het in ontvangst nemen van de prijs voor beste club en lifetime achievement award. „Dit is voor iedereen die is genomineerd maar niet heeft gewonnen!”

Melig, zo vat veteraan dj Dimitri – trotse bezitter van zes kabouters - het geheel droogjes samen. „Maar toch wel heel leuk als je hem krijgt.”

Niets menselijks is de nachtdieren vreemd.

    • Rolinde Hoorntje