Le Pen anti-Europa? Niet als het om Europese miljoenen gaat

Frans rechts zou EU-geld gebruiken om zichzelf nationaal te financieren.

FN-leider Marine Le Pen (links) en twee Franse collega's in het Europees Parlement fotograferen woensdag een bataljon persfotografen in Straatsburg. Foto Reuters Foto Vincent Kessler/Reuters

Gejoel, hoongelach, gestamp: de leden van het Front National waren deze week moeilijk te missen in het Europees Parlement. Reden: Europees corruptieonderzoek dat tegen de nationaal-populistische partij van Marine Le Pen is ingesteld.

Het Europees Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF) vermoedt dat het FN op grote schaal geld van het parlement gebruikt om zichzelf nationaal te financieren: van 29 vanuit Straatsburg en Brussel betaalde assistenten zou onduidelijk zijn of ze wel Europese activiteiten vervullen en niet gewoon in Parijs zitten. Het gaat om 1,5 miljoen euro aan salarissen per jaar.

Geen Franse politieke partij is kritischer over de EU dan het Front National. Maar paradoxaal genoeg is Europa voor het FN al jaren een onmisbare bron van inkomsten. De partij zit structureel slecht bij kas. Met slechts twee leden in de Assemblée Nationale, de Franse Tweede Kamer, heeft het FN beperkt recht op overheidssubsidie. Om campagnes en het partijbureau te financieren leende de partij afgelopen jaar 9 miljoen euro bij politieke vrienden in Rusland.

Marine Le Pen en haar vader en voorganger als partijleider Jean-Marie Le Pen leven al jaren van hun salaris als lid van het Europarlement. Sinds de verkiezingen van 2014 zijn ook alle andere nationale FN-kopstukken, zoals de vicevoorzitters Florian Philippot en Louis Aliot, Europarlementariër. Aliot, de levenspartner van Marine Le Pen, was op kosten van de EU tot vorig jaar haar assistent.

Maar terwijl Le Pen en de andere FN-leden van het Europarlement maandelijks naar Straatsburg afreizen en in de plenaire vergadering van het parlement ook af en toe het woord voeren, zijn de 29 assistenten volgens fraudebureau OLAF vooral actief op het partijbureau van het FN in Nanterre, een voorstad van Parijs.

OLAF werd op de kwestie gewezen door Martin Schulz, de voorzitter van het Europarlement, en dat is volgens Marine Le Pen veelzeggend. Op 22 en 29 maart zijn er departementale verkiezingen in Frankrijk en Schulz zou de socialistische regering in Parijs een vriendendienst bewijzen door de vuile was van het FN buiten te hangen.

Le Pens rechterhand en strateeg Philippot ziet het Europese offensief als deel van de „stigmatisering” van het FN door de Franse socialisten. Premier Valls reist stad en land af om te wijzen op het „gevaar” van een groeiend FN. Door de „antisemitische, racistische, homofobe en seksistische uitspraken” valt de partij volgens Valls buiten de „republikeinse orde”.

Heeft het FN het onheil over zichzelf afgeroepen? Twee weken geleden zette de partij een nieuw organigram op haar website dat suggereert dat tientallen door Europa betaalde assistenten hun werkadres in Nanterre hebben, op het hoofdkantoor van het FN.

Elke Europarlementariër mag maandelijks 21.000 euro uitgeven aan extra mankracht. Tot een maximum van 25 procent kan dat ook worden besteed aan dienstverlening, als bijvoorbeeld een website moet worden opgefrist. Voor de 24 volksvertegenwoordigers van het FN werken 75 assistenten – niet te verwarren met fractiemedewerkers, die een hogere status hebben en uit een ander potje worden betaald. Het reglement schrijft voor dat er verband moet zijn tussen assistenten en de Europarlementariërs die ze dienen.

Het Front National gaat op kop in alle peilingen voor de verkiezingen en beschuldigingen van de ‘gevestigde’ politieke orde zijn voor de achterban niet serieus te nemen. Maar als OLAF misstanden constateert, kan het Europarlement het geld terugvorderen en moet het FN op zoek naar nieuwe donoren voor zijn strijd tegen de EU.

    • Stéphane Alonso
    • Peter Vermaas