Lamb of God

Inge Steenhuis reisde door Afrika als tekenlerares.

Ik stapte uit de bus bij dezelfde halte waar ik een jaar geleden was ingestapt. Het zandwegdorp in Ghana lag er nog precies zo bij als ik mij herinnerde. De halte heette White Chapel.

Mister Samuel zat nog steeds voor de kerk op zijn krukje, met zijn eeuwige trompet naast zich. Hij speelde in de kerkband en elke zondag kon je de gospels lekker keihard mee schreeuwen. Hij herkende mij meteen en toen wij elkaar hartelijk omhelsden zag ik over zijn

schouder dat alles overgeschilderd was. Het kerkje heette altijd Lamb of God, maar nu stond er opeens Lamp of God. Veranderde visie? Foutje van de schilder? Het leek me toch een ander theologisch idee, lam of lamp.

Of, en dat was waarschijnlijker, het was niemand opgevallen. Een paar weken later zaten Mister Samuel en ik samen aan het bier en vroeg ik hem ernaar. Hij beweerde bij hoog en bij laag dat er niets, echt niets aan de kerk was veranderd. Nee, nee, nee, dat zouden wij nooit doen. We wedden erom voor 10 cedi en sjokten er meteen heen. Hij keek teleurgesteld. Die 10 cedi moet ik nog altijd hebben.