Klassiek theaterstuk over Amerika in nieuw jasje

Harteloosheid, hypocrisie, wanhoop, onzekerheid, hebzucht en racisme; de personages in Angels in America dwalen rond in het roerige Amerika van de jaren tachtig. Het tijdperk van Ronald Reagan, waarin politiek en economisch conservatisme opbloeit als reactie op de vrije jaren zeventig en angst hoogtij viert. Angst voor de politiek, de maatschappij, voor elkaar, maar ook voor het nieuwe en nog onbekende aidsvirus. Tegen deze achtergrond toont Angels in America kleurrijke verhaallijnen van een groep uiteenlopende New Yorkers. In dit theaterstuk, geregisseerd door Marcus Azzini, krijgen alle personages te maken met ziekte en tegenslag, maar ze gaan er op hun eigen manier mee om, wat soms voor conflicten zorgt. Angsten zoeken een uitweg in een wereld van dromen, hallucinaties en leugens. Fantasie en werkelijkheid lopen door elkaar heen en er komen zowel fictieve en werkelijk bestaande personages in voor. Angels in America is een stuk over liefde en vriendschap voorbij de grenzen van ras, religie en ideologie. Over het moeilijke proces van aanpassing en verandering, gebracht als een sterk pleidooi om menselijk te zijn. Begin jaren 90 werd Angels in America geschreven door Tony Kushner, die later onder andere met Steven Spielberg werkte aan de film Lincoln. Sindsdien is het theaterstuk in verschillende landen opgevoerd. In 2009 voerde de toneelgroep Amsterdam het drama uit. Nu is er een nieuwe versie te zien bij toneelgroep Oostpool in Arnhem.

    • Ilona Dahl