Kijken: Obama leest haattweets over zichzelf voor

Obama en Jimmy Kimmel bij Jimmy Kimmel Live, in Los Angeles. AP / Jacquelyn Martin

Kunnen we Obama niet naar een golfbaan sturen aan de andere kant van de wereld, en hem daar lekker laten zitten? Aldus één van de vele haattweets die Obama ontvangt. Hij las ze gisteren voor bij Jimmy Kimmel.

Mean tweets is een beproefd onderdeel in de show van Kimmel; al vele beroemdheden deden mee. Dit keer dus Obama, die dat van die golfbaan zelf overigens een uitstekend idee vond.

Obama sms’t nooit

Obama liet ook wat los over zijn techniekgebruik. De president heeft al jaren een Blackberry, die is versleuteld door de NSA. Omdat hij er verknocht aan is - toen hij het Witte Huis in kwam in 2009, zei hij dat de veiligheidsdienst zijn toestel uit zijn handen moest slaan. Maar ook, zo liet hij zich onlangs ontvallen, omdat hij geen iPhone mag hebben van veiligheidsdiensten. Slechts een paar mensen op het Witte Huis en zijn familieleden weten zijn privé-mailadres.

“Over het algemeen twitter ik niet. Ik sms niet. Ik e-mail. Ik heb nog steeds een Blackberry. Ik mag geen telefoons gebruikers met opname-apparatuur. Vanwege veiligheidsredenen is het nieuwste van het nieuwste niet voor mij weggelegd.”

Ferguson

Obama ging ook in op de recente gebeurtenissen in Ferguson: daar werd tijdens een protest op twee agenten geschoten. Het protest ontstond nadat bekend werd dat de chef van het politiekorps in Ferguson opstapt naar aanleiding van een federaal onderzoeksrapport over raciale vooringenomenheid bij het politiekorps. Het korps kwam in opspraak nadat een blanke agent een ongewapende zwarte tiener doodschoot.

“Wat er is gebeurd in Ferguson was laakbaar en beklemmend en was een protest waard. Maar dat is geen enkel excuus voor strafbare feiten. En het maakt niet uit wie die schoten heeft afgevuurd: het zijn criminelen en die moeten gearresteerd worden.”

    • Mirjam Remie