De Poezenkrant, documentaire Racoon en kasteel kijken

Foto ANP

Dit weekend wordt de Boekenweek afgesloten in Haarlem, mogen kattenliefhebbers naar een bibliotheek en zijn je nekharen wel of niet bestand tegen de spanning van nieuwe serie The Fall?

GAAN // Waanzinnige Zondag

zaterdag 14 maart, 20-01u, De Lichtfabriek, Haarlem, toegang €17,50 (CJP €15)
zondag 15 maart, 15-18u, Dolhuys, Haarlem, toegang €12,50 (beide evenementen excl. servicekosten

De afsluiting van de 80e Boekenweek vier je dit weekend in Haarlem. Op zaterdag is er in De Lichtfabriek het Boekenbal voor Lezers, waar onder meer Dimitri Verhulst (schrijver van het Boekenweekgeschenk dit jaar), Kader Abdolah, Kamagurka, Hanna Bervoets en Kees van Beijnum langskomen. Zondag organiseert Het Dolhuys ‘Waanzinnige Zondag‘ met optredens van diverse artiesten: o.a. pianist en componist Thomas Beijer speelt zijn compositie die hij speciaal voor Het Dolhuys schreef, schrijver Wouter Kusters draagt voor uit zijn boek Filosofie van de waanzin.

Bekijk hier een verslag van het Boekenbal, dat vorige week de Boekenweek inluidde:

TENTOONSTELLING // Poezenkrant

t/m 31 maart, Openbare Bibliotheek Amsterdam

Alle snorharen verzamelen: de Openbare Bibliotheek in Amsterdam exposeert de Poezenkrant, (sinds 1974 onregelmatig uitgegeven door Piet Schreuders) die dit jaar 41 jaar bestaat. Want zoals de kat onvoorspelbaar kan zijn, is de viering van de krant dat ook, schreef NRC-redacteur Marieke Poelmann al:

“7 februari bestond De Poezenkrant precies 41 jaar. Een eigenzinnig tijdschrift waarvan je niet eens met zekerheid kan zeggen of het wel een krant is. De poes staat centraal, maar wie op zoek is naar verzorgingstips of heldere informatie komt bedrogen uit. De Poezenkrant staat vol met foto’s, tekeningen en berichten waarin poezen voorkomen maar de toon is onsentimenteel en soms zelfs ironisch. Lezersbrieven spelen een grote rol en sommige onderwerpen kunnen gemakkelijk twintig jaar doorkabbelen. Zoals bijvoorbeeld de zoektocht naar snorharen van een verstokt verzamelaar.”

En de tentoonstelling zelf is al evenzo grillig: de vitrines met kattenpublicaties staan verspreid over de vier verdiepingen van de bibliotheek en sluiten aan bij het genre boeken. Denk aan de geschiedenis van de Poezenkrant, verteld met bijdragen van beroemdheden zoals Rudy Kousbroek of de handgeschreven briefkaarten van W.F. Hermans uit Parijs.

Eindelijk legitiem een kattenfilmpje op nrc.nl:

KIJKEN // The Fall

zaterdag 14 maart, 22.35-23.40u, NPO2

Scully is terug op de buis, maar dit keer speelt actrice Gillian Anderson, die we natuurlijk kennen uit The X-Files (1993-2002) de Britse politierechercheur Stella Gibson die meervoudige moorden op jonge vrouwen in Belfast onderzoekt. De schurk in het verhaal wordt gespeeld door Jamie Dornan, ook wel bekend als Mr. Grey uit boek en film Fifty Shades of Grey. NRC-mediaredacteur Wilfred Takken schreef over de serie:

“De wurger van Belfast speelt kat en muis met rechercheur Stella. [...] Overdag is hij huisvader in tweedjasje en een rouwconsultant die nabestaanden een schouder biedt. Zijn hobby is tegenovergesteld aan zijn werk, maar ze liggen ook in elkaars verlengde. Net als bij Dexter.”

NPO2 zendt morgenavond de eerste aflevering van het vijfdelige eerste seizoen uit. Bekijk de trailer:

MUZIEK // Documentaire Racoon

zaterdag 14 maart, 21.35-22.35u, NPO3

Hun liedje ‘Love Your More’ zorgde in 2005 voor een doorbraak, het nummer van de Zeeuwse band Racoon staat inmiddels in de Top 2000. In 2013 won de band de Poppprijs. De Zeeuwse regisseur Erik de Bruyn volgde de afgelopen twee jaar alles dat zijn provinciegenoten deden voor zijn documentaire Bluedays Songdays. De Bruyn regisseerde eerder Racoons videoclip voor het nummer ‘Clean Again’ en vond zijn weg naar het grote publiek in 2000 met de film Wilde Mossels. Het schrijven aan hun nieuwe en inmiddels zevende studio-album All In Good Time, dat vorige maand uitkwam, vormt de spil van de documentaire. All In Good Time kreeg van NRC-muziekrecensent Hester Carvalho twee ballen, vanwege de op de loer liggende sentimentaliteit.

Bekijk de trailer van de documentaire:

GAAN // Unieke openstelling poortgebouw

t/m 31 mei, dagelijks tussen 12-16u, Utrecht, toegang €3,50-12,50 (kinderen tot 4 jaar gratis; toegang tot het park en de tuinen van bij prijs inbegrepen)

Het poortgebouw van het grootste kasteel van Nederland, het Utrechtse Kasteel de Haar, is voor het eerst in de geschiedenis open voor publiek. Het wordt ook wel liefkozend ‘châtelet’ (kasteeltje) genoemd en ligt naast het kasteel. De huidige eigenaar, de familie Van Zuylen van Nijevelt, laat tot 31 mei bezoekers toe vanwege een renovatie die in 2013 startte. Over een paar maanden moet die klaar zijn, en dan betrekt de familie het gebouw weer. Tot die tijd kun je ronddwalen in de privévertrekken en kijken naar historische interieurs uit de tijd en in de stijl van de belle époque. En als je er dan toch bent, kun je meteen het kasteel zelf en de omliggende tuinen bezoeken.

Alvast een voorproefje: