Internationale wielerbond UCI wil renners ook ‘s nachts controleren

Alejandro Valverde gaat naar de dopingcontrole tijdens de Ronde van Frankrijk van 2013. Foto EPA / Nicolas Bouvy

Wielrenners mogen in de toekomst ook ’s nachts uit bed worden gebeld voor een dopingcontrole. Nu kunnen de dopingjagers alleen tussen 06.00 uur en 23.00 uur aankloppen om een test af te nemen, maar wereldwielerbond UCI wil dat veranderen. De bond hoopt zo het gebruik van kleine hoeveelheden doping te bestrijden.

De UCI neemt dat besluit na een kritisch rapport van een interne, onafhankelijke commissie, genaamd CIRC. Die concludeerde maandag dat doping weliswaar een minder grote rol speelt in het wielrennen, maar dat de verboden middelen nog steeds worden gebruikt. Dat zouden ze vooral doen door het innemen van kleine doses, het zogeheten microdoseren.

De kleine hoeveelheden doping zijn namelijk na enkele uren al niet meer op te sporen in een dopingtest. Door de nachtelijke controlepauze is het daardoor nog steeds mogelijk om vals te spelen. Door het mogelijk te maken om de hele dag onaangekondigd te controleren is dat niet meer mogelijk, zo is de redenering.

Naast uitgebreidere controles roept de UCI ook weer een programma voor klokkenluiders in het leven, zo meldt persbureau Reuters. UCI-president Brian Cookson zegt daarover:

“Ik ben zeer vastberaden om het rapport van CIRC te gebruiken voor het terugwinnen van vertrouwen van fans, televisiezenders en de coureurs die schoon rijden. We hebben een interne groep opgezet die ervoor gaat zorgen dat de aanbevelingen opgevolgd worden.”

Lees ook “Een vuistdik rapport over wielrennen en doping. Wat staat er allemaal in?”.

    • Joost Pijpker