Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

International R. Kelly day: vandaag is de muziek van R. Kelly oké

Ondanks dat R. Kelly zijn verjaardag twee maanden geleden was, is vandaag uitgeroepen tot ‘International R. Kelly Day’. De koning van de zwoele clubmuziek mag vandaag ongegeneerd uit de luidsprekers galmen. Schaamte maakt plaats voor trots. R. Kelly wordt vandaag geëerd en daar kan jij bij zijn.

R. Kelly tijdens 'Ignition'.
R. Kelly tijdens 'Ignition'. Foto YouTube / R. Kelly

Ondanks dat R. Kelly zijn verjaardag twee maanden geleden was, is vandaag uitgeroepen tot ‘International R. Kelly Day’. De koning van de zwoele clubmuziek mag vandaag ongegeneerd uit de luidsprekers galmen. Schaamte maakt plaats voor trots. R. Kelly wordt vandaag geëerd en daar kan jij bij zijn.

Waarom een R. Kelly dag? Volgens de oprichter, die vijf jaar geleden in Kopenhagen aan de wieg stond van de eerste R. Kelly dag, moest er een dag komen waarbij het ‘oké’ was om zijn muziek te draaien. Internationaal wordt er daarom onder meer in Londen, Oslo en Kopenhagen gedanst op de man die bekend is van ‘Ignition’, ‘I Believe I Can Fly’ en ‘The World’s Greatest’. In Nederland wordt de dag echter ook niet onbelicht gelaten. Facebookpagina’s zijn opgericht om te verbroederen in onder meer Rotterdam, Utrecht, Arnhem en als epicentrum Amsterdam.

Uit de voegen barsten

Dat vanavond veel schaars geklede dames en in bontjassen gehulde heren af zullen reizen naar Café Struik in Amsterdam is zeker. Misschien wel te veel. Het café biedt namelijk maar plaats voor zestig fans en een slordige 6300 aanhangers van R. Kelly hebben gemeld er vanavond bij te zijn. En niet alleen vanavond, café Struik houdt namelijk een ‘International R. Kelly Weekend’. Vorig jaar deed het café voor het eerst mee aan de speciaal georganiseerde dag voor de zanger en zo gaan ze ieder jaar een stapje verder schrijft Het Parool. De hoogtepunten voor dit weekend staan hieronder op een rijtje:

  • Vrijdagavond van 22.00 tot 24.00 uur de R. Kelly Karaoke.
  • Zaterdagmorgen 07.00 tot 08.00 een uur lang het nummer ‘I Believe I Can Fly’.
  • Zaterdagavond 21.00 tot 23.00 uur de R. Kelly Bingo.

Andere activiteiten in Café Struik zijn hier te vinden.

Morgenochtend één uur lang

Plan B

Om geen fans teleur te stellen, zijn de alternatieven in Rotterdam, Scheveningen, Utrecht en Arnhem in het leven geroepen. Daar staat ook heel de avond en nacht in het teken van de muziek van de zanger. In de Rotterdamse Ballroom wordt de R. Kelly look-a-like contest gehouden en is er gezorgd voor bontjassen, sigaren en gin. Bij café Het Hart in Utrecht, wordt uitsluitend R. Kelly gedraaid.

De schandalen

Vandaag de dag wordt er gelachen om de R. Kelly dag, maar de zanger is ook negatief in het nieuws geweest. Zo zijn er de seksuele relaties met minderjarige meisjes. In 1994 trouwde hij op 27-jarige leeftijd met de toen 15-jarige zangeres Aaliyah, die in 2001 bij een vliegtuigongeluk om het leven is gekomen. De afgelopen jaren zijn in verschillende Amerikaanse staten aanklachten tegen R. Kelly ingediend wegens kindermisbruik en kinderpornografie. Om die reden weigeren veel Amerikaanse radiostations zijn muziek nog te draaien.

Warmlopen

Naast natuurlijk alleen maar muziek van R. Kelly zijn er nog meer ingrediënten nodig voor een echt ‘R. Kelly avondje’. Lekker eten en vooral niet te dure drank. Voor de mensen die van plan zijn om vanavond af te reizen naar één van de R. Kelly avonden om te genieten van de man zijn oeuvre, klik hieronder op de button voor een voorproefje:

Knipsel