IMF leent 17,5 miljard aan krimpend Oekraïne

Het Internationale Monetaire Fonds leent 17,5 miljard dollar (16,5 miljard euro) aan Oekraïne voor een periode van vier jaar, maar waarschuwt voor ‘uitzonderlijke risico’s’ die met deze transactie gepaard gaan.

Van het bedrag zal 5 miljard dollar onmiddellijk worden uitgekeerd. In ruil voor het bedrag zal Oekraïne doorgaan met hervormingen die vorig jaar voorwaarde waren voor de toekenning van steun. Met name staatsbedrijf Naftogaz moet ingrijpend worden geherstructureerd, corruptie uitgebannen en de inning van belastingen verbeterd.

Het IMF waarschuwt dat de omstandigheden in Oekraïne uiterst precair zijn en sterk afhangen van een handhaving van de wapenstilstand in het oosten van het land.

De economie, die vorig jaar een forse krimp doormaakte, wordt gedacht dit jaar verder te krimpen met 5,5 procent, terwijl de inflatie piekt om eind dit jaar nog steeds 27 procent te bedragen.

Het afbreken van energiesubsidies aan bedrijven en huishoudens, een van de voorwaarden voor IMF-steun, is daar samen met de gekelderde wisselkoers de voornaamste oorzaak van. Uiteindelijk moet Oekraïne op een pad komen waarbij de economie vanaf 2016 weer een bescheiden groeilaat zien. De inflatie moet in 2018 onder de 10 procent terechtkomen en de staatsschuld moet van 94 procent van het bruto binnenlands product nu naar 71 procent in 2020.

    • Maarten Schinkel