Ik zeg, ik zeg, wat jij niet zegt

Het regent verkiezingsdebatten, en daarin draait alles om de juiste taal. Welke woorden gebruiken politici graag? En wie heeft het grootste vocabulaire? Een analyse van 49.723.341 woorden uit Den Haag.

De resultaten op deze pagina zijn afkomstig uit een onderzoek van Buurlage Wits, een bureau gespecialiseerd in het analyseren van data voor bedrijven. Er is gekeken naar de notulen van alle vergaderingen in de Tweede Kamer tussen januari 2005 en januari 2015. In totaal werden 49.723.341 woorden geanalyseerd.

De teksten zijn gesorteerd op partij en politicus. Vervolgens is er gekeken naar het vocabulaire van politici. Hoe groot is hun woordenschat? Van iedere politicus werd een willekeurige selectie van 100.000 woorden geanalyseerd; er werd gekeken naar het aantal unieke woorden binnen die selectie. Ook is gekeken naar karakteristieke woorden voor politici. Dit door te onderzoeken hoe vaak een bepaald woord gebruikt werd, en dit af te zetten tegen de gemiddelde frequentie, van alle politici.

www.buurlagewits.nl