Het IBAN vergat het geheugen van mensen

Illustratie Marian Kamensky

Bij het IBAN, het internationaal bankrekeningnummer, is niet gedacht aan het geheugen van mensen. Reden om het op korte termijn om te bouwen, meent gepensioneerd stedenbouwkundige Joop Nicolai.

Sinds 1 augustus 2014 moeten we het IBAN-nummer gebruiken, het Internationaal Bank Account Number. In ons land bevat het IBAN een landcode van 2 letters, een controlegetal van 2 cijfers, een bankcode van 4 letters en het „oude” rekeningnummer, aangevuld met nullen tot 10 cijfers. Het IBAN-nummer bevat daarmee 18 tekens (cijfers en letters). In andere landen varieert dit van 15 tot maximaal 34 tekens.

Waarom bij betalingen in eigen land de opdrachtgever vermelden moet dat die betaling in eigen land plaats vindt, wordt niet duidelijk gemaakt. Waarvoor het controlegetal dient, wordt ook niet verteld. De betaalrekening van mijn vrouw, twee kinderen en zes kleinkinderen hebben elk weer een ander controlegetal. Anders gezegd: het derde en vierde getal is voor de nummers waar een eenvoudige burger betalingen aan doet, al niet te onthouden.

Het zogenaamde „controlegetal” dient in elk geval niet om foute overboekingen te voorkómen. Vroeger gebeurde de naam/nummercontrole wél. Waarom in het IBAN de naam van een bank vermeld moet worden, wordt ook niet verteld. Misschien is een bank voor een betaling binnenkort niet eens meer nodig. Tenslotte het „oude” rekeningnummer. Waarom dit aangevuld moet worden met voorloopnullen, wordt nergens uitgelegd. Het lijkt er op dat het IBAN-nummer voor de gebruiker veel overbodige informatie bevat.

Lees verder in NRC Handelsblad: ‘Het IBAN vergat het geheugen van mensen’ (€)