Het gaat financieel steeds slechter met clubs in het betaald voetbal

De KNVB heeft 12 clubs onder curatele gesteld vanwege de slechte financiële positie. Dat zijn er 7 meer dan vorig jaar.

Het aantal clubs in het betaald voetbal dat in een financieel zorgwekkende situatie verkeert, is in een jaar tijd meer dan verdubbeld. Twaalf clubs zijn door de licentiecommissie van de KNVB ingedeeld in ‘gevarencategorie’ 1. Dat zijn er zeven meer dan een jaar geleden, maakte de voetbalbond KNVB gisteren bekend.

De clubs die zijn afgedaald naar categorie 1 zijn: PEC Zwolle, Roda JC, RKC Waalwijk, NEC, FC Dordrecht, VVV-Venlo, FC Den Bosch en Telstar. De Graafschap, Fortuna Sittard, FC Twente en NAC Breda stonden al onder verscherpt financieel toezicht van de bond. Excelsior is erin geslaagd van categorie 1 naar de veiliger categorie 2 te promoveren.

„De categorie-indeling toont aan dat het betaald voetbal het financieel gezien niet makkelijk heeft”, zegt Mark Boetekees, bestuurssecretaris betaald voetbal en verantwoordelijk voor licentiezaken van de KNVB. „Clubs hebben de afgelopen jaren hun uiterste best gedaan om de lasten te beperken, maar tegelijkertijd constateren we dat de inkomsten in het betaald voetbal onder druk staan.”

De clubs in categorie 1 zijn zelf verantwoordelijk voor financieel herstel. Ze moeten een plan van aanpak maken dat er op is gericht de club binnen een termijn van drie jaar structureel naar de veilige categorie 2 of gezonde categorie 3 te brengen. Gedurende dat traject houdt de licentiecommissie de clubs strikt aan de gemaakte afspraken. Als de club daar zonder toestemming van afwijkt, kunnen sancties volgen. De KNVB trok bijvoorbeeld vorige week drie punten af bij FC Twente omdat de club de zaken financieel nog steeds niet op orde heeft.

Negen clubs zijn financieel gezond en ingedeeld in categorie 3: Ajax, Almere City, SC Cambuur, FC Oss, Go Ahead Eagles, Heracles, PSV, Heerenveen en Feyenoord. De dertien clubs in categorie 2: ADO Den Haag, Eindhoven, Emmen, FC Groningen, FC Utrecht, Volendam, Excelsior, Sparta, Helmond Sport, MVV, AZ, Vitesse en Willem II. (ANP)