Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Fietsenstalling in gracht uitgesteld

Geen fietsen in de Lijnbaansgracht, vinden velen: dat verpest het culturele erfgoed. „We moeten juist trots zijn op de grachten.”

Artist impression uit ‘Inspiratie Fietsparkeren op het water’ (gemeente Amsterdam)

De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad krijgt haar zin: het plan voor de fietsenstallingen in de Lijnbaansgracht staat op losse schroeven. Woensdag zou er definitief over gestemd worden in de gemeenteraad. Vorige week dreigde de VVAB daarom in een persbericht: „Als de gemeente dit plan doorzet, zijn wij genoodzaakt juridische stappen te zetten.” Ook bewoners dreigden met juridische stappen. D66 besloot daarop nogmaals alle alternatieven te willen bekijken en heeft het onderwerp uitgesteld.

De gemeente heeft al een tijd plannen om op het stukje Lijnbaansgracht voor de Melkweg en achter het Barlaeusgymnasium duizend permanente fietsparkeerplekken te bouwen. De vele fietsen op het Leidseplein zorgen voor overlast en verminderen het zicht op het culturele erfgoed, waardoor fietsparkeren op het water een logische stap leek. De traditionele transportfunctie van het water zou zo bovendien hersteld worden, zo dacht de gemeente. Kosten: maximaal 2.000 euro per fietsparkeerplek. Op en rond het Leidseplein zijn nu zo’n 1.800 fietsparkeerplekken.

Het fietsparkeerplan nam een steeds vastere vorm aan. De VVAB dreigde daarom als belanghebbende bezwaar te maken tegen een bouwvergunning. Voorzitter Walther Schoonenberg: „Daartoe zijn we verplicht. Water mag niet gebruikt worden als restruimte voor problemen op het land. Als er één zo’n fietsenstalling wordt gebouwd, is het hek van de dam.”

Raadslid Jan-Bert Vroege (D66) stelde het parkeeronderwerp uit: „Ik wil meer tijd hebben om de alternatieven goed te bekijken. Ik ben het ermee eens dat de grachten een allerlaatste mogelijkheid zijn.” Alternatieven zijn onder meer: het landje naast Paradiso, het ombouwen van de autoparkeerplaatsen op de Zieseniskade en het ombouwen van de autoparkeergarage onder het Max Euweplein.

Een koophuisbewoner schreef een verongelijkte brief naar de raad over de kwestie. „Ik ben geschokt hoe gemakkelijk de gemeente haar inwoners en hun kwaliteit van leven opoffert.” De gemeente plaatst „zomaar” een tijdelijke „lelijke fietsparkeergarage” op de gracht, geeft makkelijk terras- en clubvergunningen weg en staat boten toedie meer herrie te maken, schrijft de bewoner. „We moeten juist trots zijn op de grachten en ze beschermen voor de toekomst.”

Ook volgens de VVAB is het de bedoeling dat de gemeente meer grachten opengooit, in plaats van dempt of bebouwt. Schoonenberg: „Dit is de teloorgang en een structurele aantasting van de wereldberoemde grachten. Er is te weinig respect voor de grachten, terwijl ze op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan.” Voorstanders verdedigen dit laatste punt met het feit dat de Lijnbaansgracht een bufferzone is.

Amsterdam kampt al jaren met een groot tekort aan fietsparkeerplekken. Tot 2020 komen er 38.000 parkeerplekken bij. Hiervoor wordt ongeveer 90 miljoen euro vrijgemaakt.