Ook A’dam viert St. Patrick’s Day

De Ierse feestdag St. Patrick’s Day, dinsdag, moet zondag al in Amsterdam gevierd worden, vindt Aisling Casey, solohoboïste bij het Radio Filharmonisch Orkest. Daarom organiseert ze zondag voor de tweede keer in de hoofdstad het muziekfestival St. Patrick’s Eve: „Overal ter wereld wordt St. Patrick’s Day groots gevierd, maar niet in Amsterdam. Misschien in kroegen, maar voor families is weinig te doen.”

De Ierse muzikante, 19 jaar in Amsterdam, koos als locatie het muziekgebouw van het kunstenaarscollectief Splendor aan de Nieuwe Uilenburgerstraat 116 – ze is zelf lid van dat collectief. Een festival met alleen traditionele Ierse muziek is het niet. Casey kiest voor verschillende muziekstijlen, zoals jazz, klassiek en wereldmuziek. Dit jaar is het thema de invloed van Ierse componist en pianist John Field. „Field is de bedenker van de Nocturne, een muzikale compositie waar de Poolse componist en pianovirtuoos Chopin zo beroemd mee is geworden.”

Om 11 uur ’s ochtends begint het festival met dansworkshops voor kinderen en families. ’s Avonds treedt de Ierse zangeres Julie Feeney op met musici van het Concertgebouw en het Radio Filharmonisch Orkest en cabaretier Dolf Jansen (Ierse moeder) speelt.

    • Xanne Visser