Familie Gaye: ook Happy van Pharrell lijkt op nummer Marvin

Foto screenshot YouTube

De erfgenamen van Marvin Gaye hebben de smaak te pakken. Nadat ze dinsdag een plagiaatrechtszaak wonnen tegen Pharrell Williams en Robin Thicke over de hit Blurred Lines (2013) vinden ze nu dat ook de hit Happy van Pharrell veel op een nummer van Marvin Gaye lijkt, namelijk Ain’t That Peculiar.

In een interview met de Amerikaanse tv-zender ET over het winnen van de rechtszaak zegt dochter Nona Gaye: “Ik ga er niet over liegen, ik vind dat de nummers op elkaar lijken.” De ex-vrouw van de soullegende, Janis Gay, beaamt de gelijkenis: “Ik ken Ain’t That Peculiar en ik heb Happy gehoord. They’re kinda like this,” zegt ze, terwijl ze haar handen op elkaar slaat.

Dit keer overweegt de familie overigens geen gang naar de rechter. Althans, niet op dit moment. De familieleden van Gaye zeggen juist blij te zijn dat de rechtszaak rond Blurred Lines achter de rug is. “We zijn tevreden”, aldus Janis Gaye. Pharrell en Thicke hebben overigens aangekonigd in hoger beroep te gaan.

Bekijk hier het interview met de familie-Gaye op ET:

‘Familie probeert heel genre te claimen’

Een jury in Californië bepaalde dinsdag dat Pharrell en Robin Thicke de erven van Gaye 7,3 miljoen dollar (bijna 7 miljoen euro) moeten betalen wegens plagiaat. Volgens de jury hebben de zangers delen van hun nummer Blurred Lines gekopieerd van Got to Give it Up van Marvin Gaye uit 1977. De kinderen van Gaye bezitten de auteursrechten op dit nummer.

De advocaat van Pharrell liet na de uitspraak weten dat de zangers in beroep gaan. “We zijn het de songwriters over de hele wereld verschuldigd dat deze uitspraak geen stand houdt”, zei hij tegen Fox Business Network. De advocaat liet in reactie op de nieuwste ‘beschuldiging’ weten dat Happy en Ain’t That Peculiar “qua structuur totaal verschillend zijn, hoewel de nummers soms hetzelfde gevoel hebben”. Thicke en Williams zeiden in de rechtszaak dat de familie Gaye “gewoon een heel genre probeert te claimen”.

Oordeel zelf over Happy en Ain’t That Peculiar op basis van deze ‘mash-up’:

Lees ook het achtergrondverhaal ‘Juichen erven van Marvin Gaye te vroeg?’ (€).

    • Xanne Visser
    • Pim van den Dool