IJsland wordt voorlopig geen lid

Foto: Bloomberg

IJsland gaat niet opnieuw onderhandelen over toetreding tot de Europese Unie. Dat heeft de IJslandse regering gisteren aangekondigd. De IJslandse minister van Buitenlandse Zaken, Gunnar Bragi Sveinsson, heeft gisteren een brief met die boodschap overhandigd aan zijn ambtsgenoot Edgars Rinkevics uit Letland, dat momenteel voorzitter is van de Europese Unie. IJsland benadrukte dat het land een goede samenwerking met de EU wil. In Brussel verwachtte men de beslissing van IJsland al enkele weken. Het land diende in 2009 een toetredingsverzoek in, nadat de economie van het land was ingestort en onder meer de bank Icesave, waar ook tientallen Nederlanders spaargeld hadden staan, omviel. Het land ziet nu meer heil in handelsakkoorden met afzonderlijke landen.

    • NRC