Akkoord bijstook biomassa

Energiebedrijven en milieuorganisaties zijn het eens geworden over de bijstook van biomassa in elektriciteitscentrales. Die is belangrijk om de duurzaamheidscriteria te halen die zijn afgesproken in het Energieakkoord. Biomassa moet 1,2 procent leveren van de 14 procent duurzame energie die in het akkoord is afgesproken voor 2020. De energiebedrijven en de milieuorganisaties konden het maandenlang niet eens worden over de criteria voor het hout dat gebruikt wordt voor de bijstook. Voorzitter Ed Nijpels van de borgingscommissie voor het Energieakkoord heeft bemiddeld. Hij stelt dat de partijen uiteindelijk hebben ingestemd „omdat de milieuorganisaties de zekerheid hebben gekregen dat er geen snipper hout wordt gebruikt die niet aan de duurzaamheidscriteria voldoet”. De energiebedrijven hebben de zekerheid gekregen dat ze 15 jaar lang aanspraak kunnen maken op subsidie uit de pot voor duurzame energie. (NRC)