Eimear McBride, Umberto Eco, Annelies Verbeke & Jhumpa Lahiri

Vandaag in de Boekenbijlage, die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt: L.H. Wiener, Eimear McBride, Umberto Eco, Jhumpa Lahiri, Obamacare, Vladimir Zjabotinski en veel meer.

Een grondtoon van narrige wanhoop

article1Vijftig jaar schrijverschap en zeventig jaar zijn. Ter ere daarvan zijn veel verhalen van Wiener gebundeld en is er een nieuwe roman verschenen. Wat is het autobiografisch getinte werk waard van deze ‘radeloze’ romanticus?
Allard Schröder. Lees meer.

Interview Eimear McBride

article3-2Uitgevers wilden het debuut van de Ierse McBride aanvankelijk niet uitgeven, omdat het te raar zou zijn. Lezers vonden er te weinig hoop in. ‘Je moet het van binnenuit beleven omdat het anders alleen pornografie is.’
Manon Uphoff. Lees meer.

Lees hier de recensie van Een meisje is maar half af. Door Auke Hulst.

Column: Uitgever Lebowski leek op Facebook de baarlijke duivel wel

fortuin, arjen 8-2013 029‘Maar ja, een uitgever vecht natuurlijk alleen voor zijn eigen zak, hij onthoofdt de auteurs en drinkt wijn uit hun schedels’, schreef Geert van Oorschot in 1951 sarcastisch aan W.F. Hermans. Ze hadden ruzie over geld. Ik moest eraan denken toen ik de diep-verontwaardigde reacties las op het bericht dat auteur Elfie Tromp was opgestapt bij Lebowski omdat daar van haar gevraagd werd om vijftien procent van het geld dat ze verdiende met lezingen en andere optredens af te staan aan de uitgeverij.
Door Arjen Fortuin. Lees meer.

Ongeneeslijk ontheemd

1303bb annelies verbeke1De ronkende aanbevelingen van collega-schrijvers die op de omslagen van hedendaagse romans belanden zijn regelmatig potsierlijk en altijd vederlicht – de lezer moet vooral niet denken dat een boek ingewikkeld is. Maar op het omslag van Dertig dagen, de nieuwe roman van de Vlaamse Annelies Verbeke (1976), staat een blurb met een heel andere boodschap, van David van Reybrouck: ‘Dit boek is een dialoog met onze grillige, taaie tijd. Lees het traag. Leg het weg. Lees het weer.’
Door Arjen Fortuin. Lees meer.

De terugkeer van Mussolini

article4Het motto ‘everyone loves a conspiracy’ kennen we uit The Da Vinci Code. Maar al ver vóór Dan Brown was er Umberto Eco, die in zijn dikke bibliothriller De slinger van Foucault (1984) een wereldwijd web weefde van alle samenzweringstheorieën rondom de Heilige Graal en de Orde der Tempeliers. En ook in veel van zijn andere romans spelen vermeende samenzweringen en verborgen verbanden een belangrijke rol, van zijn debuut De Naam van de Roos (1980) tot zijn laatste grote roman De begraafplaats van Praag (2010). Het is dan ook niet verrassend dat Eco’s nieuwe roman Het nulnummer draait om een gigantisch mysterie, dat zo’n beetje alle schandalen van de naoorlogse Italiaanse politiek omvat.
Door Pieter Steinz. Lees meer.

Het verlangen een taalvreemdeling te zijn

1303bb lahiriZe is een schrijver zonder moedertaal, legde Jhumpa Lahiri (1967) vorige week aan Adriaan van Dis uit. En in dat gebrek aan een moedertaal lag haar existentiële tweestrijd. Wie je bent en waar je bij past, dat zijn vragen die tot nu toe in al haar verhalen en romans aan de orde kwamen.
Door Toef Jaeger. Lees meer.

Abonnees kunnen hier de digitale versie van de Boekenbijlage inzien.

    • Roderick Nieuwenhuis