Egypte wil nieuwe hoofdstad bouwen

De Egyptische regering is voornemens een nieuwe hoofdstad te bouwen naast Kairo. Het project moet ongeveer zeven jaar duren en zal in de eerste fase zo’n 43 miljard euro kosten. Dat meldde minister van Wonen Mostafa Madbouly vandaag.

Wijk in Kaïro EPA / Khaled Elfiqi

De Egyptische regering is voornemens een nieuwe hoofdstad te bouwen naast Kairo. Het project moet over ongeveer zeven jaar klaar zijn en zal in de eerste fase zo’n 43 miljard euro kosten. Dat meldde minister van Wonen Mostafa Madbouly vandaag op een economische conferentie, meldt persbureau AP.

De bijeenkomst werd bijgewoond door honderden ondernemers en politici. Madbouly zegt dat Kairo zucht onder overbevolking, drukte en verkeersopstoppingen. De minister wil dit de komende veertig jaar terugbrengen. In de stad wonen nu bijna 20 miljoen mensen. Over vier decennia is dat inwonersaantal naar schatting verdubbeld.

De nieuwe hoofdstad wordt pal naast Kairo gebouwd. Er is voor zover bekend nog geen naam bedacht voor de toekomstige metropool. Het is niet het eerste ambitieuze bouwproject van de Egyptische regering. Vorig jaar werd aangekondigd dat het Suezkanaal wordt uitgebreid en dat hier een groot industriegebied naast moet komen.

    • Casper van der Veen