Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Taal

Eerste oratie in het Esperanto in Nederland - lees hier enkele fragmenten

Foto uit 1969. Mejuffrouw A.J. Middelkoop uit Hilversum was privaatdocente in het Esperanto aan de Universiteit van Amsterdam.
Foto uit 1969. Mejuffrouw A.J. Middelkoop uit Hilversum was privaatdocente in het Esperanto aan de Universiteit van Amsterdam. Foto ANP / Jacques Klok

Vandaag werd de voor zover bekend eerste oratie in het Esperanto in Nederland gesproken. Bijzonder hoogleraar interlinguïstiek Federico Gobbo wilde er maar mee zeggen: meertaligheid is belangrijk, zeker in Europa. Gobbo stuurde zijn presentatie (grotendeels in het Engels) bij uitzondering door naar NRC.

Wij selecteerden een paar van de interessantste slides. Zo blijkt bijvoorbeeld dat Amsterdam kan worden gezien als de geboorteplek van de interlinguïstiek.

slide1

Filosoof Descartes schreef in zijn brief over een kunsttaal die internationaal kon worden gebruikt. Tegelijk had hij er geen illusies over: een taal die voldeed aan al zijn eisen (in een paar dagen te beheersen, met een bijna rekenkundige verhouding tussen woord en concept) was in praktijk niet te bedenken.

Maar er kwam, dankzij de Joods-Litouwse filoloog Lejzer Zamenhof, wel zoiets als het Esperanto. Hij hoopte met de taal bruggen te slaan. In 1905 schreef hij in een brief:
slide9

slide10

slide11

Tot slot wat cijfers:
slide3

slide5

slide6

slide7

slide8