Drie Amerikaanse kranten op Blendle

De digitale kranten- en tijdschriftenkiosk Blendle heeft deals gesloten met drie van de meest prestigieuze kranten ter wereld: The New York Times, The Wall Street Journal en The Washington Post.

De drie Amerikaanse kranten geven Blendle een wereldwijde licentie voor het verkopen van hun artikelen, die binnenkort toegankelijk zijn voor Nederlandse gebruikers. Via Blendle kunnen gebruikers op dit moment losse stukken kopen van met name Nederlandse kranten en tijdschriften.

In oktober maakten Blendle-oprichters Alexander Klöpping en Marten Blankensteijn bekend dat The New York Times en uitgever van de Duitse kranten Bild en Die Welt, Axel Springer, drie miljoen euro in het bedrijf staken.

Vooralsnog is Blendle, nu bijna een jaar oud, in het Nederlands, dus Amerikanen zullen het nog niet massaal gebruiken. Blendle wil later dit jaar een internationale versie lanceren. Op dit moment telt Blendle 225.000 geregistreerde gebruikers, die elk 2,50 euro ontvangen om losse artikelen te kopen. Daarna moeten ze de digitale portemonnee zelf bijvullen.

Vorige week bleek uit het eerste jaarverslag dat Blendle bijna een half miljoen euro verlies maakte in 2014. Het kan zijn veertig werknemers nog niet betalen met de paar cent per artikel die het ontvangt. „Wij zullen nog wel een paar miljoen verlies lijden”, zegt Blendle-oprichter Marten Blankesteijn. De uitbreiding naar anderen landen moet daar verandering in brengen. „Volgens schema maken we in 2017 winst.”