Dit schrijven andere media vandaag

Green wet grass with dew on a blades. Shallow DOF Foto iStock

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

Bij Rabobank krijg je minder dan 1 procent rente op je spaargeld

Spaargeld stallen bij Rabobank? Dat levert weinig rendement op, want de bank verlaagt de rente tot 0,9 procent. Dat geldt voor de rente op internetspaarrekeningen. Daarmee is Rabobank de eerste van de Grote Drie (Rabo, ING, ABN Amro) die onder de 1 procent komt. De verwachting is dat andere banken binnenkort ook minder dan 1 procent gaan bieden, schrijft het Financieele Dagblad.

De oorzaak is in Frankfurt te vinden, bij de Europese Centrale Bank. Om de economie in de eurozone aan de gang te krijgen en langdurige deflatie - prijsdalingen - te voorkomen pompt de ECB miljarden in de economie. Door zo veel geld bij te drukken - eigenlijk extra nulletjes op een computerscherm intikken - daalt de rente.

Vliegen met koffers wordt flink duurder

Op vakantie volgende maand? Wellicht slim om je zwempak onder je broek aan te doen. Schone onderbroeken kan je in je jaszakken proppen. Het inchecken van bagage wordt een stuk duurder. Dat schrijft de Telegraaf vandaag op de voorpagina.

Bij Corendon betaal je nu zes en na 1 april acht euro voor het inchecken van een tas tot twintig kilo. Bij Arke gaat de prijs omhoog van vijf naar acht euro. Bij KLM betaal je nu vijftien en straks twintig euro voor het meenemen van een tas op Europese vluchten.

Luchtvaartmaatschappijen nemen deze maatregel omdat de prijzenslag op ticketprijzen steeds heviger wordt. De bedrijven proberen dus lagere ticketprijzen te compenseren met hogere bagagekosten.

Boze reacties op miljoenensalaris Ben van Beurden

Als Shell-topman Ben van Beurden ooit met pensioen gaat, hoeft hij niet te sappelen op zijn AOW. Het Brits-Nederlandse oliebedrijf betaalt hem dit jaar 18,6 miljoen euro aan pensioenvoorziening. Het is mogelijk de duurste pensioenvoorziening die ooit in een jaar is uitgekeerd, denkt de Volkskrant.

Bovenop de 18,4 miljoen komt nog eens 1,4 miljoen aan basissalaris en een variabele beloning van 4,2 miljoen euro. De bonden zijn boos over het bedrag dat Van Beurden overgemaakt krijgt. “Dit enorme bedrag heeft niets meer te maken met de inkomens van normale Shell-medewerkers”, zegt FNV-bestuurder Egbert Schellenberg.

Van Beurden heeft volgens de raad van commissarissen recht op een hoge pensioenreparatie omdat hij als sinds 1983 in dienst is van het bedrijf en omdat toen hij aantrad als topman in een hogere salarisschaal terechtkwam. Op basis van de eindloonregeling bij Shell moest er dus een groot gat gedicht worden. 7,9 miljoen euro van het totaalbedrag gaat onmiddellijk naar de Britse fiscus, waar Van Beurden nog een rekening open had staan.

    • Melle Garschagen