Deze honkballer (21) verdient miljoenen en woont in een busje

Pitcher Daniel Norris van de Toronto Blue Jays en zijn Volkswagen Camper.
Pitcher Daniel Norris van de Toronto Blue Jays en zijn Volkswagen Camper. Foto screenshot Twitter

Minder dan een maand nog en dan begint het Amerikaanse honkbalseizoen. Alle teams zijn druk bezig met hun voorbereidingen. De spelers ontbreekt het intussen aan niets, maar voor een enkeling is dat helemaal niet nodig. Zoals voor pitcher Daniel Norris, het toptalent van de Toronto Blue Jays die in een Volkswagen Camper woont. Sportmedium ESPN ging bij hem op bezoek.

154 kilometer per uur. Zo hard gooit Norris, die een startende werper is. Daarnaast gooit hij een curvebal die zo ver van boven naar beneden daalt dat het een 12-6 curve wordt genoemd, naar de cijfers van de klok. De worpen van Norris zijn daardoor nauwelijks te raken voor slagmannen.


Niet zo gek dus dat de Blue Jays, het enige Canadese honkbalteam dat uitkomt in de Major Leagues, hem al in 2011, toen Norris nog op de middelbare school zat, een contract aanboden. Toen Norris tekende kreeg hij direct een bonus van 2 miljoen dollar - de manier voor clubs om het aantrekkelijk te maken voor talenten om zo’n aanbieding te accepteren.

Enkel een t-shirt

Vlak nadat alle nieuwe talenten van de club hun contracten hadden ondertekend, gingen ze naar een winkelcentrum om hun pas gekregen centen uit te geven. Maar waar sommigen duizenden dollars spendeerden aan laptops en koptelefoon, kocht Norris alleen een t-shirt ter waarde van 14 dollar. Hij draagt het shirt nog steeds. De rest gaf hij in beheer bij financiële adviseurs, die hem maandelijks 800 dollar uitbetalen.

De enige grote aankoop die Norris heeft gedaan sinds het begin van zijn profcarrière is een Volkswagen Westfalia Camper uit 1978. 10.000 dollar betaalde de jonge pitcher ervoor. Sindsdien reist hij elk jaar aan het begin van het seizoen met zijn busje van zijn ouderlijk huis in Tennessee naar het trainingscomplex van de Blue Jays in Florida. Onderweg zet hij zijn busje neer op parkeerplaatsen, uitgestorven stranden en andere verlaten plekken in de natuur.

Overnachten bij de plaatselijke Wal-Mart

Nu Norris is aangekomen bij het trainingscomplex in Dunedin, Florida, parkeert hij zijn busje, die hij liefkozend ‘Shaggy’ noemt, elke avond op de parkeerplaats van de plaatselijke Wal-Mart. Omdat de supermarkt 24 uur per dag open is kan hij daar niet worden weggestuurd. Het personeel noemt hem de ‘Van Man‘, bezoekers kijken hem raar aan. Maar dat deert Norris allemaal niets, zegt hij tegen ESPN:

“Ik ben er aan gewend dat mensen me aanstaren. Ik ga niet veranderen wie ik ben omdat mensen het raar vinden. De enige manier waarop ik een goed seizoen heb is door vrolijk en gebalanceerd te beginnen en mezelf te blijven. Het is misschien onconventioneel, maar om me goed te voelen over mijn leven moet ik wat avontuur beleven.”

En dus drinkt hij oploskoffie en eet hij organische roerbakschotels die hij op een draagbare oven in zijn busje maakt. Hij laat zijn baard staan tijdens zijn reis en surft zo nu en dan. Zijn ouders lieten hem altijd buiten spelen, hielden hem voor dat hij simpel moest leven. Het is voor Norris de manier om te ontsnappen aan de immense druk om te presteren die op alle honkbaltalenten rust.

Rondje over het trainingscomplex

Bij de Blue Jays keken ze in eerste instantie raar op van de levenswijze van hun nieuwste aanwinst. Maar inmiddels zijn ze het wel gewend. Afgelopen week pakte een van Norris’ teamgenoten, R.A. Dickey, zelfs even het busje om een rondje te maken over het trainingscomplex. En ook bij honkbalvolgers zijn Norris en Shaggy niet nieuw: het verhaal is inmiddels zo vaak verteld, dat op verschillende fora van Blue Jays-fans alle nieuwe berichten over het busje worden geweerd.

Twitter avatar RADickey43 R.A. Dickey Stole Daniel norris’ van and drove it on the infield…. Smooth ride but I need some power steering. #vwvansaresweet http://t.co/9Xn7NjIhhg

Norris, die wordt gezien als een van de grootste honkbaltalenten van Amerika, maakt dit seizoen kans op een plek bij het eerste team. Afgelopen jaar maakte hij al zijn debuut in de MLB.


Om bij de grote jongens mee te doen, moet hij wel een aantal offers brengen. Zo is zijn baard er inmiddels af, en zal Norris, als het seizoen eenmaal begint, intrekken bij een teamgenoot. In een huis. Maar nu het voorseizoen nog bezig is, blijft het busje.

Twitter avatar DanielNorris18 Daniel Norris Please excuse the selfie, but yes. The deed has been done. Time to take care of business. #jkgrowin http://t.co/jFaMZf4N2q

Lees het hele artikel The Man in the Van van Eli Saslow bij ESPN (3.373 woorden, ongeveer 15 minuten leestijd).

    • Sam de Voogt